Höglandet Toppnyheter

SPRÄNGDE KYRKA FULL MED BARN OCH ÅLDRINGAR

Sedan snart två veckor pågår återigen krig i södra Kaukasus. Under torsdagen utsattes en kyrka där barn och gamla tagit skydd för granateld.

Dynastistyrda diktaturen Azerbajdzjan har gått till anfall mot grannlandet Nagorno-Karabach som sedan drygt 25 år är en självständig men ännu inte internationellt erkänd demokratisk stat befolkad av armenier.

Azerbajdzjan och dess allierade Turkiet har gjort kraftiga attacker mot civila mål. Tidigare har huvudstaden Stepanakert blivit utsatt för granateld, klusterbomber och missiler.

Under torsdagen fortsatte azeriska armén med att med hjälp av granateld förstöra en kyrka i staden Shushi i närheten av Stepanakert. I kyrkan befann sig en grupp barn och åldringar som tagit skydd. Inga uppgifter om dödsoffer men en journalist skadades allvarligt i attackerna under torsdagen.

Ryssland har bjudit in till vapenstilleståndsförhandlingar i Moskva på måndag. På den azeriska sidan strider också Turkiet och ett antal jihadkrigare från Syrien. Armenierna är medvetna om att om de inte håller fronten väntar dem ännu ett folkmord. Tiotusentals människor befinner sig på flykt.

Den armeniska diasporan, som är en följd av turkarnas folkmord på armenier 1915, är talrik, cirka nio miljoner personer. Diasporan har sedan kriget drog igång bidragit med motsvarande cirka 750 miljoner kronor i privata donationer till försvaret av Nagorno-Karabach och Armenien och återuppbyggnaden av de förstörda städerna.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook