Höglandet Nyheter

Stadsborna fattar ingenting – fortsätter grilla och orsaka bränder

Sommar är extremt torr och det råder stor risk för brand i skog och mark i hela landet, förutom fjällvärlden. I stora delar av landet råder också eldningsförbud vilket innebär att all eldning utomhus är förbjuden med undantag för grillning på egen tomt, och då på obrännbara underlag som sten och grus.

När det råder eldningsförbud är det också förbjudet att använda till exempel engångsgrillar. Många bränder orsakas av grillning, framförallt engångsgrillar, och en av de vanligaste brandorsakerna vid grillning är att man tömmer resterna i en soptunna när det fortfarande finns glöd kvar, enligt uppgifter från Brandskyddsföreningen.

”Det är många stadsbor som inte förstår att då det råder eldningsförbud så får man inte ens grilla. Vanligtvis kan man tillåta grillning på särskilt anordnade grillplatser, trots eldningsförbud, men i denna extrema vädersituation så tillåter inte berörda kommuner eller Länsstyrelsen ens det”, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

När elden väl sprider sig vid grillning går det fort.
”Engångsgrillar kan också bli mycket varma och ställer man en engångsgrill i det torra gräset kan det lätt ta eld. Många bränder skulle kunna undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på när man grillar, såsom att ha släckutrustning i närheten eller att engångsgrillar måste kylas med mycket vatten en bra stund innan de slängs”, säger Hans Andersson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook