Nyheter

Starkt motstånd mot småländsk vargjakt

”Låt Kynna-vargen i Småland leva. Det som kallas skyddsjakt liknar nu en utdragen förföljelse. Vi var emot jakten från början och den blir allt svårare för myndigheterna att motivera, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Sedan beslutet om skyddsjakt togs har förhållandena förändrats betydligt. Betesdjuren i området där vargen rör sig har tagits in för säsongen. Frivilliga har anmält att de vill hjälpa till att sätta upp skyddsstängsel. Myndigheterna borde därför tänka om och stoppa skyddsjakten, menar han.

”Vargtiken är viktig om man menar allvar med att man vill förbättra den genetiska statusen på vargstammen. Tiken härstammar från en invandrad varg från Finland som nu finns i det norska Kynnaområdet.”

Mikael Karlsson menar att hon kan tillföra nya, friska arvsanlag, något som såväl forskare och politiker säger är viktigt.

”Vargen är märkt och kan därför följas av forskare, varför det inte är motiverat att lämna ut vargens position till jägare. Det gäller i stället att låta en ung frisk vargtik leva”, säger Ulla Rundlöf, ordförande i Naturskyddsföreningen Kronoberg.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook