Småland

Staten säger ja till vargjakt i Småland

Länsstyrelsen i Kalmar län säger ja till att jaga den varg som dödat 25 får i länet den senaste månaden. Länsstyrelsen tror att minst tre vargar rör sig i Småland och dödar boskap.

Naturvårdsverket ska ta slutligt beslut om skyddsjakt på varg i Småland kan införas. En begäran om skyddsjakt har lämnats in av LRF.
I ett yttrande till Naturvårdsverket säger statliga myndigheten länsstyrelsen i Kalmar län ja till jakt på vargen som dödat får i Oskarshamns och Västerviks kommuner. Länsstyrelsens yttrande och beslut som tagits av landshövding Stefan Carlsson väger tungt.

Samtidigt meddelar landshövdingen i Kalmar län att det bara finns bevis för att en varg rör sig i Kalmar län. Samtidigt finns bevis för minst tre vargar i Småland. Detta grundas helt enkelt på att vargangrepp skedde förra helgen på tre skilda platser i Småland.

Det finns inga uppgifter om vad det är för varg och vilket genetiskt ursprung vargen har. Vargen har inte lämnat någon spillning efter sig vid angreppen.

Totalt har varg siktats närmare 20 gånger under året bara i Kalmar län. Liknande siffror gäller för övriga Smålandslänen.

[Redaktion]

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook