STATISTIK: Vi äter mer skit


För många varugrupper syns en långsiktig konsumtionsutveckling från livsmedel av råvarukaraktär till mer förädlade produkter, konstaterar Jordbruksverket efter analys av sin senaste statistik.

Direktkonsumtionen av socker (bland annat strö- och bitsocker) har minskat samtidigt som konsumtionen av choklad och konfektyrvaror och läskedrycker, cider med mera har ökat sedan 1980. Ökningstakten har inte varit lika dramatisk efter år 2000.

Samma utvecklingsmönster kan även urskiljas när det gäller potatisprodukter, bröd och spannmålsprodukter samt mejeriprodukter.
Från 1980 till 2016 har den totala energitillförseln från livsmedel (exklusive alkohol) ökat från 12 000 till 13 100 kJ (eller 2 900 till 3 100 kcal) per person och dag.

Det är främst energitillförseln från protein som har ökat under perioden, detta kan till stor del förklaras av ökad köttkonsumtion, enligt Jordbruksverket.


Publicerat

i

, , , , , , , ,

av

Etiketter: