STENKASTNING – Stor polisinsats i Eksjö mot aggressiva demonstranter | Höglandsnytt
Eksjö Toppnyheter

STENKASTNING – Stor polisinsats i Eksjö mot aggressiva demonstranter


En mycket stor polisinsats pågick under eftermiddagen på tisdagen utanför kommunhuset i Eksjö efter att en stor demonstration spårat ur i våldsamheter. Flera personer har omhändertagits av polisen. Fallet rubriceras som våldsamt upplopp. Flera personer är misstänkta. Eksjö kommun bekräftar att ett barn var den tändande gnistan till upploppet.

UPPDATERAD: 1502, 1554, 1612, 1620, 1855, 2055

Vid 12-tiden dök en man upp för att demonstrera utanför kommunhuset. Han var missnöjd med ett kommunalt beslut som enligt uppgifter till Höglandsnytt kan ha att göra med en nära anhörig till honom, ett beslut som tagits av tjänstemän på sociala förvaltningen.

En stund senare dök andra personer upp för att demonstrera och framåt 14-tiden befann sig 50 personer utanför kommunhuset. Vid 13-tiden hade poliser kallats till platsen, inledningsvis mest för att dirigera trafik och se till att läget förhölle sig lugnt.

Allt verkade också vara lugnt men vid 1445-tiden bröt oroligheter ut när folkmassan av någon anledning blev upprörd och flera personer aggressiva. En eller flera personer ska ha kastat sten mot antingen kommunhuset eller mot polisen. Fler poliser larmades till platsen. Totalt ska det röra sig om ett tjogtal polispatruller.

De andra som anslutit till demonstrationen ska till stor del vara anhöriga till den förste mannen.
Strax innan kl 16 hade läget lugnat ner sig och många av demonstranterna hade lämnat området. Minst tre personer ska ha frihetsberövats av polisen. Det handlar om tre personer som misstänks för att ha ”stört den allmänna ordningen”.

En person greps misstänkt för försök till grov misshandel och skadegörelse. När den gripne kommit till polisstationen för förhör upptäcktes att han var en pojke under 15 och därmed inte straffmyndig. Pojken släpptes därför. Polisen patrullerade sedan strax innan kl 16 runt i Eksjö för att ”säkerställa tryggheten och förebygga ytterligare oroligheter”.

Eksjö kommun bekräftade under kvällen i ett pressmeddelande att demonstranterna var på plats för att protestera mot ett beslut om omhändertagande av barn enligt LVU (lagen om vård av unga). Ett beslut som fattats av Eksjö kommun och Förvaltningsrätten.

Under tisdagskvällen har polisen genomfört förhör med de misstänkta. En person misstänks för ringa narkotikabrott. Polisen har också valt att rubricera fallet som våldsamt upplopp. En person, en 17-årig pojke, har gripits misstänkt för våld mot tjänsteman.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook