Nyheter Sävsjö

Stockarydspolitiker räddade yttrandefriheten

Riksdagsledamoten och Stockarydspolitikern Helene Petersson (s) var en av ledamöterna i Yttrandefrihetskommittén som inte ville införa integritetsbrott i YGL, Yttrandefrihetsgrundlagen. I journalist- och demokratiförkämpekretsar allmänt ansett som en inskränkning av yttrandefriheten. Kommittén lämnade under torsdagen sitt yttrande.

”Vårt självsanerande system är väl ansett”, sa Helene Petersson på en presskonferens efter att kommitténs yttrande lämnats.
En majoritet av ledamöterna i kommittén stod bakom att inte byta ut de gamla grundlagarna, YGL och TF, Tryckfrihetsförordningen eftersom de, trots det nya medielandskapet, faktiskt fortfarande fungerar bra.
Kommitténs ordförande Göran Lambertz gick emot majoriteten. Han vill se en ny grundlag som är ”teknikoberoende”.
I kommitténs yttrande finns öppningar för det omdebatterade förbudet mot ”kränkande fotografering” – som skulle kunna göra vanlig lokaljournalistik svår att genomföra – men också för en utökad meddelarfrihet för anställda inom till exempel privat äldrevård.

Yttrandefrihetskommittén  sekreterare, Nils Funcke vill se en preskriptionstid som skulle innebära att ansvariga utgivare inte kan ställas till svars för material på webben som publicerats av tidigare utgivare.

Därmed är den sjätte, av regeringen tillsatta, utredningen om grundlagarna klar efter 9 års arbete.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook