Stockholmsskolor avskaffade smöret – föräldrar upprörda

När höstterminen började försvann smöret från flera skolor i Stockholm och ersattes av lättmargarin.

Lättmargarin är i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer, anser kommunförvaltningen.
Föräldrarna är arga.
”Man känner sig maktlös”, säger en förälder till Dagens Nyheter.
Problemet som föräldrarna ser det är att lågfettsprodukter ofta har ingredienser som inte är framställda på naturlig väg.
I till exempel Eksjö kommun har föräldrar stridit för vanlig standardmjölk istället för den mer processade lågfettsmjölken.

Av: Redaktionen, [email protected]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

8 Comments

 1. Föräldrar som uttalar sig utan att tagit reda på fakta skulle egentligen veta att den vanliga standardmjölen inte är D-vitaminberikad som de övriga. Detta behöver våra barn. Speciellt dem med föräldrar som inte orkar sysselsätta sina barn med utomhusaktiviteter utan istället placerar dem framför dator och tv. Det första man frågar när man hämtar sina barn efter skola/förskola/fritids är vad de har ätit. Inte vad de lärt sig. Då är det ok att till kvällen slänga fram en rostad macka eller en Billys. Men strider för mjölken, det gör man mer än gärna! Lärarna har en läroplan stt följa. Skolköken har Livsmedelsverket. Gå gärna in på deras hemsida och läs ”Bra mat i skolan” samt ”Bra mat i Förskolan”.

  1. Lågfettsmjölken är berikad med d-vitamin därför att vitaminen försvinner när man tar bort fettet ur mjölken och i homogeniseringen. Sedan måste man tillsätta syntetiskt vitamin som tillverkas med hjälp av kemikalier. Inte särskilt bra för barnen.

 2. Då är det bättre de dricker standardmjölken så blir de både feta och utan D-vitamin. Ironi!
  Och, nej, jag tror verkligen inte att barnen blir feta av mjölken eller maten i skolan. Det
  ordnar föräldrarna så bra hemma! Jag jobbar i en skolmatsal och ser hur fetman sprider sig redan i mellanstadiet. Jag menar bara att så fort det gäller skolans mat och dryck så är föräldrar snabba som attan på att skrika högt. Sedan vad man häver i dem för halvfabrikat och annat skräp hemma är inget man ens reflekterar över! Skolmaten skall mätta under tiden man går i skolan, inte hela dagsintaget. Så föräldrar som klagar på skolmaten, går på kostråd och skriver namninsamlingar. Hur har ni det hemma med kvällsmaten? ’Orkar’ man laga något ikväll?

 3. Lina håller med dig om att människor yttrar sig utan tagit reda på fakta. Du är den människan. Vitaminerna bryts ner med hjälp av fettet i mjölken. Tas fettet bort kan inte kroppen tillgodogöra sig vitaminerna. Folk borde inse att såsom maten åts för hundra år sedan och mer måste varit bättre än idag då allt ska processeras på ett eller annat vis.

 4. Lina, skolmaten är väl både hel och halvfabrikat så det smäller om det! Nä, jag tycker de ska göra som i Norge. Där serveras ingen skolmat alls, barnen har med sig egen mat eller mackor och det fungerar alldeles utmärkt! Inget processat och konstgjort där inte.

 5. Hagbard. Du tror då att det enda fettet barnen får i sig kommer från ett glas mjölk? Synpunkten. Jag håller med dig ang. Norge, tänkt vilket liv det skulle bli på föräldrarna när de måste både hinna med och orka laga mat till sina älsklingar. Nu finns det ju någon att lägga skulden på om barnen blir feta, eller inte äter alls, nämligen skolan, och det är ju toppen!

 6. Åldringsvården är en helt annan fråga i detta. På Livsmedelsverket finns även Bra mat för äldre att läsa. Läs där! Inte lätt att vara alla till lags men förstår att kunnig personal nåste ha något att rätta sig efter. Så kontakta LV vettja å uttryck er åsikt!

 7. Håller med fullständigt gunnar. Lina du kanske skulle söka ett nytt jobb du kanske faktiskt gillar och har lite kompetens i.

Kommentarer avstängda