Höglandet Småland

”Stolleprov, man tar sig för pannan” – toppolitiker har fått nog

Igår måndag kom beskedet från den statliga utredningen att Kalmar och Växjö ska bli ”regionhuvudstäder”. Det får Jönköpings läns högste politiker att gå taket.

Indelningskommittén har föreslagit att Kalmar blir residensstad i den planerade regionen där Smålandslänen och Östergötlands län inginge (en region som för första gången på flera hundra år skulle föra samman de småländska delarna av Östergötlands län med övriga Småland). Förslaget som kom vid ett möte i Stockholm igår måndag innebär också att Växjö blir säte för regionparlamentet.
Enligt Barometern handlar kommitténs förslag mer om ett inspel i debatten och inget som är hugget i sten.
Ordförande för regionstyrelsen i Jönköpings län, Håkan Jansson (m) är trots det oerhört upprörd efter beskedet.
”En anledning att jag lämnar ordförandeskapet i regionstyrelsen är denna ständiga storregion. Med det som förslagits nu tycker jag att vi omgående lämnar det. Två städer som är helt offside i bygget av ny infrastruktur föreslås bli centra i ny region. Man tar sig för pannan. Vem har bestämt detta? Region Jönköpings måste sluta sig samman och slåss för vår nuvarande region. Tror inte att östgötarna ställer sig bakom detta stolleprov. Har något politiskt parti eller politiker i Region Jönköping varit delaktig i detta befängda förslag.”, säger Jansson på twitter.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook