Aneby Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda Ydre

STOPPA CANCERN! Små tumörer upptäcks på Höglandet

Sedan mars 2018 har Region Jönköpings län tekniken och kunskapen att diagnosticera små tumörer i lungorna och intilliggande lymfkörtlar.

Genom bronkoskopi med hjälp av ultraljudsteknik, så kallad EBUS, kan patienter nu få besked om tumörer. Den avancerade diagnostiken kan också användas för andra sjukdomstillstånd.

– Att vi nu inför ultraljudsledd bronkoskopi, EBUS kallat, är ett diagnostiskt lyft, där träffsäkerheten i undersökningarna ökar, väntetiderna blir kortare och färre patienter behöver åka till Linköping, säger Magnus Kentson, överläkare på medicinkliniken på Ryhov, i ett pressmeddelande.

Ett bronkoskop är en böjlig slang med belysning och arbetskanal som förs ner i luftrören för att undersöka lungorna och ta vävnadsprov vid misstanke om lungcancer.

– Med ett vanligt bronkoskop kan man komma långt i diagnostiken av tumörförändringar i lungorna. Men när det gäller provtagning från lymfkörtlar där metastaser kan uppstå är det svårare. EBUS är då ett välbehövligt komplement som ger vägledning för att träffa rätt med provtagningsnålen. En tumör i lunga går att operera, likaså om tumören är spridd till lungroten. Men är cancern spridd till lymfkörtlar mellan lungorna blir det mycket mer komplicerat och går ofta inte att operera. En spridning till lymfkörtlarna kan vara skillnaden mellan kurativ eller palliativ behandling. , säger Magnus Kentson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook