Höglandet Jönköpings län Nässjö

Stoppa kreosoten – Höglandet får stöd i riksdagen mot Svenska kraftnät

Nässjö, Tranås och Vaggeryds kommuner får nu stöd i riksdagen i sin kamp mot statliga Svenska Kraftnäts montering av kreosotindränkta fundament till nya kraftledningen över Höglandet.

[adrotate banner=”28″]
Höglandskommunerna vill stoppa Svenska Kraftnät från att använda det cancerframkallande giftet. Nässjö kommun har färsk och bitter erfarenhet av sanering av kreosotanläggningar, arbeten som kostat hundratals miljoner kronor.
Fallet är inne i rättsväsendet och vänder fram och tillbaka.
Länsstyrelsen har förbjudit kreosoten, Svenska kraftnät har överklagat och fortsätter bygga, Nässjö kommun har krävt att mark- och miljödomstolen stoppar kreosotstolparna tills fallet är avgjort. Nässjö kommun driver också ett separat fall där Svenska kraftnät anmälts för miljöbrott.
Kampen har nu nått riksdagen där Stockarydspolitikern Helene Petersson (s) tog upp fallet i en interpellationsdebatt med miljöminister Lena Ek (c) i torsdags.
”Det är märkligt att man i så stor utsträckning fortfarande kan använda detta medel när vi vet vilka risker det finns”, säger Helene Petersson.
”Det är märkligt att när man gör en ledningskoncession och får tillstånd till detta görs det inte någon prövning av verksamheten enligt miljöbalken”, fortsätter Helene Petersson och pekar på att bygget kan fortsätta trots att det egentligen förbjudits.
Jacob Johnson (v) pekade i debatten på att kreosot är skattebefriat. Miljöministern hoppas på ett stopp för kreosot 2018.
”Det upprör väldigt många i mitt län att det här får förekomma, speciellt eftersom man är så medveten om det. Jag har tittat på hur mycket vi använder. Det säljs 4 000 ton i Sverige i dag. Jag utgår ifrån att det är årligen. Det är fruktansvärt mycket. Det här bör stoppas”, säger Helene Petersson.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook