Debatt Opinion Vetlanda

Stoppa nedmonteringen av polisen i Vetlanda

”I Vetlanda kommun bor det ca 26 500 personer. Detta faktum borde med självklarhet innebära att kommunen har ett poliskontor som är värd namnet”, skriver företrädare för oppositionen i Vetlanda kommun på Höglandsnytt Debatt.

I olika nyhetsreportage kan vi läsa hur kommunen skulle göra anspråk på 5 kontorsutrymmen i polishuset för annan verksamhet och därmed ytterligare försämra framtiden för polisen. Närpoliser varnar nu för de allvarliga konsekvenserna och förvånas över hur kommunalråd kan tillåta dessa förändringar. Detta är ett första steg i en avveckling av polisens fasta närvaro i kommunen.

För närvarande råder ett avtalslöst tillstånd mellan kommun och polis. I avsaknad av ett avtal känns dessa förändringar mycket märkliga. Innehållet i ett samverkansavtal diskuteras för närvarande och det är självklart helt orimligt att man först avhänder sig polislokaler innan man i ett avtal bestämt verksamhetens inriktning och innehåll. Kommunal verksamhet kan ej tillåtas expandera i dessa lokaler för att på så sätt dra undan benen för polisen. Åtgärderna leder till och försämrar möjligheter för polisnärvaro, svårt att nyrekrytera poliser och en än mera otrygg kommun.

I ett antal olika tidningsartiklar och debattinlägg har vi kunnat ta del av hur tidigare ledamoten i polisstyrelsen Helena Bouveng ( m ) och nuvarande ledamoten Klas Håkanson ( m )  valt en tydlig linje att nedrusta den fasta polisnärvaron vilket vi i oppositionen motsätter oss. Särskilt anmärkningsvärt är det att Klas Håkanson , tillika vice kommunalråd i Vetlanda, tillåter sådana här försämringar då han snarare borde främja den polisiära närvaron i Vetlanda.

Vi vill ha en tryggare kommun med fler poliser, häktet kvar och allt fler närpoliser till Vetlanda.

Jan Johansson, vetlanda framåtanda
Magnus Olofsgård, folkpartiet liberalerna

[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

6 Comments

  1. Bra artikel. Det roliga är ju att innan Helena Bouveng kom till makten värnade hon om polisen i Vetlanda.. Det är annorlunda nu

  2. Som brottsoffer i Sävsjö får man ta sig till Vetlanda för att göra en anmälan. Trots att polisen cirkulerar i Sävsjö var och varannan dag. Ska nu vetlandaborna få åka till Eksjö om de blir utsatta? Jag tycker att poliserna gör ett bra jobb. De borde definitivt vara fler, men med en bättre ledning/samordnare.

  3. Är närpoliser lösning på alla problem? Mig veterligen så är det inte bara närpoliserna som jobbar i Vetlanda utan även andra poliser ifrån Höglandet! Man ser ofta poliser på stan på helgkvällar när det är mycket fulla ungdomar och annat löst (läs bilburet) folk ute! Kanske är polisnärvaron hög i Vetlanda under tider när det är mest befogat? Är allmänheten ute under dessa tider och ser alla poliser?? Hade man varit det så hade säkert många flera kunnat räkna ut att eftersom det behövs så många poliser på tex helgkvällar så måste väl även polisen få vara ledig ibland…

  4. Häkte i lilla Vetlanda??? Var finns d??? Finns det verkligen underlag för d??? Hur tänkte ni nu Jan och Magnus???

  5. Läser Vetlanda Posten där den anonyme polisen uttalar sig om kommunen vill ta 8 kontor, polisen säger att då kan man inte vidareutveckla och utöka något mer utan får ha kvar samma styrka som nu. Tar däremot kommunen bara 5 kontor så finns det utrymme att växa för polisen. Så med andra ord så finns det MINST 8 lediga och tomma kontorsrum hos polisen. Sen finns det folk som tycker det är fel att polisen centralt tar ett beslut om att inte fortsätta betala av skattebetalarnas pengar för en massa tomma rum, jag tycker istället att det verkar vara ett sunt beslut och kanske lägga dessa skattepengar på mer poliser istället för en massa tomma kontor!!
    Sen att som den anonyme polisen försöka lägga över ansvaret på kommunen att det är kommunen som stöter bort polisen när det är ett centralt beslut inom polisen blir ju bara larvigt.

  6. Intressant diskussion. Pengarna man betalar för lokalerna är inte särskilt stor. Man fick en kraftigt reducerad hyra när den förra hyresvärden kånkade. Att lägga dessa ören man sparar på rummen till fler poliser är långsökt. Man vill helt enkelt avveckla Vetlandas polisstation, men man gör det på längre sikt. Att kommunen inte agerar är ingen nyhet, när man centralicerade verksamheten till Eksjö för några år sedan hade kommunen även då skygglappar på. Inom några år är Vetlandas polisstation ett minne blott….

Kommentarer avstängda