Höglandet

STOR BRANDRISK – Eon kopplar inte på strömmen igen

P g a den stora brandrisk i södra Sverige har elnätsbolage Eon nu beslutat att inte koppla på strömmen igen efter avbrott.

Påkoppling sker inte förrän ledningsgatan är patrullerad.
Dessvärre kan detta innebära något längre avbrottstider, men säkerheten sätts först, meddelar Eon.

Beroende på vilket fel det är görs ibland en provtillkoppling av elen på luftledningar vid avbrott. Inte sällan kan avbrottet vara orsakat av en gren som flugit över en ledning och då fungerar tillkopplingen direkt men det händer att det är andra fel och då kan gnistbildning uppstå vid provtillkopplingen.

– För att undvika detta har vi nu beslutat att ledningsgatan ska patrulleras innan elen kopplas på igen. Risken att starta en skogsbrand är just nu betydlig. Därför har vi fattat detta beslut, säger Peter Hjalmar, Eons chef för operativ drift av elnätet, i ett pressmeddelande.

Resultatet kan bli att avbrottet blir längre än normalt. Vid arbeten i elstationer eller längs ledningar kommer Eon också att utse brandvakter vid arbetsplatser i skogsmark där risk för gnistbildning finns. Hur länge denna restriktion kommer att finnas beror på väderutvecklingen. Eon-ledningen snackar med SMHI hela tiden för att få klara besked.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook