Stor nerdragning – 450 jobb bort på Höglandet

450 statliga arbetstillfällen har försvunnit från Höglandet och centraliserats till större städer de senaste åren. Värst drabbat är Nässjö kommun.

Privata företag som lägger ner och varslar är en sak men staten har tagit 450 jobb från Höglandet de senaste åren.
År 2008 fanns det 597 statliga arbetstillfällen i Nässjö kommun, sex år senare fanns det bara 227 kvar, visar Statskontorets färska rapport Statliga myndigheters lokalisering – Ett samlat underlag. En minskning med 370 arbetstillfällen, den största minskningen i Sverige utanför storstäderna efter Ronneby och Härnösand.
Antalet arbetstillfällen ökade dock något mellan 2010 och 2014 och därefter har polisen lagt ett av sina s k kontaktcentra i Nässjö.
I Vetlanda minskade statliga arbetstillfällen i antal från 181 till 125 mellan 2008 och 2014. Vetlanda har nyligen räddat kvar Skatteverkets kontor på orten men fick ge sig mot Lantmäteriet som la ner.
I Tranås försvann 22 statliga arbetstillfällen och i Aneby ett. I Sävsjö och Ydre oförändrat antal statliga jobb.

Statskontoret fick i maj 2015 i uppdrag av regeringen att ta fram ett underlag som visar hur staten finns representerad i landet. I uppdraget ingick också att undersöka hur myndigheter fattar beslut om lokalisering, hur man samverkar med andra aktörer och hur den regionala och lokala arbetsmarknaden påverkas av besluten. Statskontoret skulle också föreslå utgångspunkter som kan vara vägledande för myndigheternas fortsatta arbete med lokalisering.

Bakgrunden till uppdraget är det övergripande ansvar som regeringen har för att det ska finnas en balans mellan närvaro i landet och effektivitet i myndigheterna. Statskontorets rapportförfattare vill nu se att myndigheter börjar ta hänsyn till regionala och lokala förhållanden.
”För en myndighet med tusentals anställda kan t ex beslut om att flytta en handfull anställda från en ort till en annan vara vara en vardaglig personal eller organisationsfråga, som kanske inte ens registreras som ett beslut om lokalisering. För kommunen där verksamheten bedrivs kan samma beslut uppfattas som en dramatisk förändring av arbetsmarknaden”, skriver rapportförfattarna.


Publicerat

i

, , , , ,

av

Etiketter: