Aneby Ekonomi Höglandet Jönköping Jönköpings län

STOR PENSIONÄRSVARNING – De är för många


I Jönköpings län uppgår andelen företagsamma individer till 11,3 procent av befolkningen. Utav länets kommuner har Aneby såväl den mest företagsamma befolkningen som den största ökningen av antalet företagsamma. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv ny statistik över företagsamheten i landets kommuner. Syftet är att visa om antalet personer som har ansvar för ett företag ökar eller minskar. Jämfört med förra året ökar företagsamheten, dvs andelen företagsamma invånare, i sex av länets 13 kommuner.

Sammantaget 11,3 procent av länets befolkning är nu företagsamma, vilket innebär att Jönköpings län har rikets elfte högsta företagsamhet. Länets lägsta företagsamhet återfinns i Tranås och Nässjö, där 10,2 procent är företagsamma.

Mer än var femte företagsam person i Jönköpings län är äldre än 64 år. Totalt 21,6 procent av de företagsamma. En betydligt högre siffra än snittet i Sverige. När det gäller äldres företagsamhet sticker Sävsjö och Mullsjö ut, med 28,3 respektive 27,7 procent äldre företagare. Yngst företagare återfinns i Jönköping och Habo.

— Det är fantastiskt att så många äldre fortsätter att vara företagsamma! Men för kommunernas långsiktiga utveckling måste fler, framförallt yngre också välja att bli företagsamma. Generationsskiften i företag kommer att bli en viktig framtidsfråga för länet. Det handlar inte bara om enskilda företags överlevnad – utan om arbetstillfällen, välfärd, service och utbud , säger Anna Gillek, big boss för Svenskt näringsliv i länet, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook