Höglandet Jönköping Jönköpings län Toppnyheter Ydre

STOR POLISINSATS på Höglandet – misstänker 200 brott

Specialtränade poliser slog till mot misstänkta lastbilschaufförer. Förra veckan hade polisens trafikgrupper extra fokus på yrkestrafiken. I polisregion Öst dit Höglandet hör innebar det närmare 200 upptäckta brott där det vanligast skälet var felaktiga kör- och vilotider.

– Att vi gör de här kontrollerna handlar i första hand om trafiksäkerheten. Fordonen ska vara i bra skick och förarna ska inte arbeta mer än tillåtet, säger Per Lange, trafiksamordnare i polisregion Öst, i ett pressmeddelande.

Kontrollerna utfördes under hela veckan. Med den mängd lastbilar som passerar rör det sig då inte om att stoppa all trafik utan erfarna trafikspanare följer med i flödet och vinkar in särskilda ekipage på kontrollplatserna.

– De som jobbar med detta har ett tränat öga för att kunna se detaljer som är värda att kontrollera. Det kan exempelvis röra sig om tecken på att fordonet är för tungt lastat, säger Per Lange.

Hur många kontroller som trafikgrupperna hinner med beror sedan till stor del på vad som upptäcks. Kontrollerna kan vara mer komplicerade än en vanlig vägning. Ett exempel gäller brottet cabotage. Det rör sig om en otillåten inrikes transport som kan vara svår att upptäcka. Fordonet har tillstånd att köra en last till en ort i Sverige och för att inte köra tomt i onödan får det sedan ta en ny last inrikes på vägen tillbaka. Men om det missbrukas och ett utländskt fordon kör inrikes transport utan tillstånd blir det ett brott. Det kräver noggrann genomgång av både färddator, tillstånd och olika lastdokument.

Nu har resultatet av förra veckans kontroll sammanställts och det vanligaste felet var brott mot kör- och vilotider.

Rubricering
Antal
Överträdelser av kör- och vilotider 111
Fordon med brister 38
Hastighetsöverträdelser 16
Överlastning 15
Hindrade från fortsatt färd 6
Lastsäkring 5
Olaga inrikestrafik/cabotage 2
Körförbud 1

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook