Ekonomi Höglandet Toppnyheter Ydre

Storaffär på Höglandet – miljardkund köper sågverk

Miljardkoncernen Active Invest AB förvärvar, genom dotterbolag, ett känt företag i Ydre.

Uppvidingebaserade tillverkaren av limfog i lövträ, KG List i Norrhult, förvärvar nu Almo Hardwood sågverk i Österbymo.
– Genom förvärvet kan vi säkra råvaran och på så sätt fortsätta att växa genom högre förädling av framförallt ek, säger Johan Ingvarsson, VD för KG List, i ett pressmeddelande.

KG List är redan idag en betydande kund till Almo Hardwood, men även efter förvärvet kommer större delen av sågverkets produktion att säljas till externa kunder.

KG List kommer att verkställa den redan beslutade investeringen av en ny biobränslepanna i sågverket i Österbymo, som ska vara driftklar i september 2017. Man kommer även att påbörja investeringen av fyra nya torkkammare.

Peter Blom, säljare av Almo Hardwood i Sverige kommer att sitta kvar i ledande befattning i Österbymo fram till årsskiftet 2017 samtidigt som han kommer att driva vidare Almo Hardwood, Lettland som inte berörs av förvärvet i Österbymo.

I samband med övertagandet byter sågverket namn till Österbymo Hardwood och Johan Ingvarsson tillträder som VD för bolaget.
KG List har ca 30 anställda, omsätter 65 miljoner kr och gjorde en vinst på 2,7 miljoner, enligt senast tillgängliga bokslut.
Active Invest har drygt 250 anställda, omsätter 0,92 miljarder kr och gjorde en vinst på 60 miljoner kr.
Almo Hardwood har nio anställda, omsätter 21,5 miljoner och gjorde ifjol en vinst på 2,4 miljoner kr.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook