Höglandet Jönköpings län Toppnyheter

STORBRAND – torvmosse brinner


En stor brand bröt ut under söndagen på en torvmosse i Värnamo kommun. Högländare och hemvärnet i Eksjö måste sättas in för att bekämpa elden liksom helikopter. Branden var ännu sent på söndagskvällen inte under kontroll.
UPPDATERAD: 1414, 1503, 1511, 1620, 1649, 2050

Larmet om branden kom vid 12-tiden från Flymossen. Flymossen ligger mellan Forsheda, Lanna och Bredaryd. Det rör sig om en brand med stor omfattning och kraftig rökutveckling. Mossens norra del har drabbats. Branden ska enligt räddningstjänsten ha gått över mossen och spridit sig flera kilometer. Det var ingen fara för människor eller byggnader.

Strax efter kl 14 föll ett lätt regn över brandområdet men regnvädret vara bara en knapp halvtimme som mest och hjälpte föga i kampen mot elden.

Brandmän från uppemot 15 räddningstjänster kämpar mot elden. Det handlar bl a om brandmän från Höglandet men också från Västergötland och övriga Jönköpings län. Totalt ca 70 personer samtidigt. Dessutom har Försvarsmakten satt in Eksjöbaserade 33e hemvärnsbataljonens alla insatskompanier för att hjälpa räddningstjänsten.

Dessutom har Försvarsmakten satt in en helikopter för att hämta vatten i sjö och vattenbomba brandområdet.

Vid 1510-tiden kom ett larm in från Eksjö men räddningstjänsten misstänker att det rör sig om någon som känt av brandröken från mossen ända dit, ca nio mil bort. Senare under dagen kom samtal till räddningstjänsten från flera platser på Höglandet där folk känt av röklukt.

”Nu arbetar vi för fullt med att ringa in branden och förhindra spridning. I dagsläget vet vi inte hur branden startat. Vi har inga inrapporterade uppgifter om skadade och inga hus uppges vara hotade i nuläget”, säger Christoffer Carmenstedt, brandingenjör på räddningstjänsten i Jönköpings län, i ett pressmeddelande vid 1640-tiden.
Läget var likadant vid 20-tiden. Branden ännu inte under kontroll och full intensitet i släckningsarbetet.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook