Debatt Opinion

”Storjordbrukare hjärntvättas av LRFs propaganda”

”Bland Sveriges småbrukare är motståndet mot gengrödor 100-procentigt. Medan många storjordbrukare som läser LRF:s tidning ATL hjärntvättats av fanatisk GMO-propaganda”, skriver Rune Lanestrand i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om att BASF lägger ner sin forskning på industripotatis.

[adrotate banner=”6″]

GMO-jätte lämnar Sverige.

Efter mer än 30 år av lika meningslös som farlig forskning tvingas nu GMO-företaget BASF lägga ned sin forskning på en industripotatis som skulle innehålla extra stärkelse. Tack vare ett ihärdigt motstånd från engagerade människor ger BASF upp.

Forskningen har bedrivits ihop med Svalöf Weibull som är ett dotterbolag till Lantmännen inom LRF-koncernen. Välsignat av riksdagen, jordbruksverket och inte minst jordbruksminister Eskil Erlandsson (C). LRF har hela tiden suttit på två stolar med ett GMO-kritiskt ansikte vänt mot konsumenterna samtidigt som man bakom ryggen på både sina egna medlemmar och konsumenterna startade samarbetet med tyska GMO-företaget BASF.

Forskningen som kostat många, många miljoner har bönderna, varav de flesta inte vill ha GMO-grödor, indirekt fått betala genom sämre betalning från Lantmännen.
Trots att BASF och Svalöf Weibull till slut fick sin industripotatis godkänd för kommersiell odling ger företaget nu upp då det varit demonstrationer varje år mot odlingarna. Risken för att den nya genen skulle sprida sig till matpotatis som kan orsaka allergi var överhängande.

Inom Småbrukare i Väst har vi också demonstrerat mot BASF:s försöksodlingar av GMO-raps, i Västergötland, som dödar bin. Tyvärr verkar  GMO-frågan vara för svår för många redaktioner.

Att BASF och Svalöf Weibull ger upp forskningen och odlingen av sin genmanipulerade potatis är en stor framgång för den lilla grupp som engagerat sig mot GMO. Den första genpotatisen som Lantmännen och BASF tog fram i Lyckeby söder om Kalmar på 80-talet trodde de skulle klara frost. Därför satte de in en gen från en ishavsflundra. Det blev förstås ett praktfiasko. Potatisen visade sig lukta fisk, var oätlig och ruttnade bara några veckor efter skörd. LRF borde stannat där om förnuftet fått råda. Och gått med i småbrukarnas kamp mot GMO-grödor.

Det är nästan också trettio år sedan jag efter fattig förmåga, först i Småbrukaren, började upplysa om den farliga genmanipulationen varför BASF flyttlass känns som en riktigt fin julklapp. Från början var det mest fråga om magkänsla som sedan snart övergick i konkreta fakta när jag fick insyn i de rent katastrofala följderna av genmanipulerade grödor. Bland Sveriges småbrukare är motståndet mot gengrödor praktiskt taget hundraprocentigt. Medan många storjordbrukare som läser LRF:s tidning ATL i åratal hjärntvättats av fanatisk GMO-propaganda.

Rune Lanestrand, tidigare redaktör för Småbrukaren

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook