Ekonomi Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö

STÖRST I SVERIGE – Enorm framgång för Nässjökonstnär

Nässjökonstnären Hanna Antonsson får nu stipendium från Paul Petersons stiftelse, en stiftelse som Region Jönköpings län förvaltar. Stipendiet är ett av de största av sitt slag i Sverige.

27-årig Hanna Antonsson är  uppvuxen på en gård i närheten av Nässjö. Hon läser kandidatprogrammet för konstnärligt fotografi vid Akademin Valand i Göteborg.

Juryns motivering: I sin ansökan presenterar Hanna Antonsson en utvecklad kritisk fotografisk praktik, samt en ambitiös och tydlig idé med mycket potential. Hon vill undersöka fysiska och filosofiska kopplingar mellan taxidermi – preparerat av ryggradsdjur så att det bevaras för eftervärlden, och fotografi – bevarade förflutna ögonblick inför framtiden. Hon kopplar taxidermins historia till kolonialhistorien och ämnar besöka ett antal biologiska museer. Antonsson ämnar även lära sig det uppstoppande hantverkets grunder och besöka ett antal naturhistoriska museer samt bekosta den fotografiska utrustning som krävs för att genomföra projektet. Fokus på processen och dess kombination av arkivarbete, teoretisk reflektion och hantverksknog är dess fundamentala styrka.

Antonsson kommer använda stipendiet för att utveckla konstprojekt på sin konstutbildning. I den mån det är möjligt kommer konstnärliga arbeten att presenteras på någon av konstinstitutionerna i Jönköpings län.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook