Nyheter

Stort garage i Bodafors eldhärjades

Vid halvtolvtiden på fredagen larmades räddningstjänsten i Bodafors och Nässjö till en stor garage- och verkstadsbyggnad vid Emåstigen i Bodafors. Redan när den första styrkan kom till platsen rök det ur dörrar och fönster.

Efter en halvtimmes arbete beslöt insatsledaren Tommy Broholm att dra tillbaka styrkorna från byggnadens omedelbara närhet eftersom det fanns ett antal gasflaskor i huset. Avspärrningar med flera hundra meters marginal upprättades. En acetylenflaska var det stora orosmomentet.

Ett tiotal personer som bor i  närområdet evakuerades ur farozonen. Ingen skadades.

Man gjorde kontinuerliga mätningar genom ett fönster på gasflaskans temperatur. Efter fem timmar hade man konsaterat att temperaturen med sannolikhet var på väg neråt. Alternativet hade från början varit att man skulle skjuta sönder flaskan – men den stod så illa till att det inte lät sig göras.

Det fanns ingen risk att elden skulle kunna sprida sig andra byggnader.

Byggnaden är stor – cirka 1 000 kvadratmeter – med fem garageportar. Det som fanns bakom tre av dem är totalförstört, däribland två lastbilar och en större plastbåt. Enligt vissa uppgifter ska där också ha funnits en eller annan veteranbil.

Vad som orsakat branden har ännu inte kunnat klarläggas. Ingen verksamhet har pågått i byggnaden sedan i onsdagen.

En naturligt misstanke, med hänsyn till åskväder som det senaste dygnet dragit fram över Bodafors, är naturligtvis att ett blixtnedslag kan vara orsaken. Tekniker ska arbeta vidare med frågan när brandresterna har svalnat.

Hur länge räddningstjänsten skulle komma att vilja ha området avspärrat var helt avhängigt hur snabbt acetylenflaskan svalnade.

Totalt ett 20-tal brandmän från Nässjö, Bodafors, Malmköping, Sävsjö och Jönköping deltog i släckningsarbetet.

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook