STORVARSEL PÅ HÖGLANDET: Flera hundra kan förlora jobben | Höglandsnytt
Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Småland Tranås Vetlanda

STORVARSEL PÅ HÖGLANDET: Flera hundra kan förlora jobben

Arbetsförmedlingen har beslutat att varsla 4500 medarbetare om uppsägning på grund av ett minskat ekonomiskt anslag som en följd av nya regeringsuppgörelsen. Varslet drabbar verksamheter över hela landet.

Förhandlingar med de fackliga parterna, om neddragningen av antal anställda och vilka orter som blir berörda, inleds omgående.

4500 personer innebär en tredjedel av alla Arbetstförmedlingens anställda. I Jönköpings län arbetar 350 på Arbetsförmedlingen. Skulle varslet slå proportionerligt skulle en bra bit över 100 personer förlora sina jobb. Bland de drabbade finns anställda i bl a Vetlanda och Nässjö.

– Det är ett tungt beslut vi har tagit. Vi kommer att göra allt för att de som sägs upp får det stöd de behöver, bland annat genom Trygghetsstiftelsen, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingens besparingar för 2019 motsvarar en minskning av förvaltningsbudgeten – där kostnader för personal ingår – med 800 miljoner kronor jämfört med 2018. Utöver denna neddragning har Arbetsförmedlingen fått 4,5 miljarder kronor mindre 2019 jämfört med 2018 för programinsatser för arbetssökande.

– Januariavtalet innebär stora förändringar för Arbetsförmedlingens uppdrag. Det blir smalare och mer fokuserat. Förnyelsen av myndigheten och den digitalisering vi genomför har lagt en god grund för att fortsätta leverera på en hög nivå, säger Mikael Sjöberg.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook