Ekonomi Höglandet Sävsjö Toppnyheter Vetlanda

STORVINST för Myresjöhus – ska bygga 100 bostäder i lyxläge

Lunds kommun utlyste en markanvisningstävling i Dalby för att snabbt och kostnadseffektivt ta fram en bostadslösning för nyanlända i kommunen. OBOS Sverige AB (d v s Myresjöhus, Smålandsvillan et al) vann tävlingen och kommer att bygga 100 bostäder, varav 54 bostäder för nyanlända, på fastigheten Ängsladan 1 i Dalby.

-Vi har utvecklat bostäder i över 90 år men det är det första projektet av den här typen för vår koncern och vi är mycket måna om att det blir bra för alla inblandade, säger Daniel Öhman, chef för kommersiell projektutveckling på OBOS, i ett pressmeddelande.

I januari 2017 utlyste Lunds kommun en markanvisningstävling i Dalby för att få fram permanenta bostäder, där bland annat nyanlända som har fått uppehållstillstånd och anvisats till Lund ska bo. I valet av aktör ville kommunen ha någon som kunde producera snabba och prisvärda bostäder, men också ta ett socialt ansvar för hyresgästerna.

-Vi har över 30 olika nationaliteter i våra fabriker och har arbetat aktivt genom olika initiativ för att de ska komma in i både arbetet och gemenskapen. Det har vi haft stor nytta av när vi har tagit fram vårt förslag för Ängsladan där vi bland annat ska se på möjligheten att involvera de nyanlända både i uppförandet samt förvaltningen av själva området, berättar Daniel Öhman.

I markanvisningsförslaget som OBOS lämnade in till kommunen föreslogs byggnation av fem hus i 2-3 våningar. OBOS kommer totalt att bygga 100 bostäder i området, där kommunen blockförhyr 54 bostäder under de första fem åren. Kommunen hyr i sin tur ut bostäderna till de boende på tidsbegränsade andrahandskontrakt, där målsättningen är att de boende ska erbjudas ett förstahandskontrakt efter sedvanlig prövning av hyresgästen.

De 54 hyresrätterna kommer att byggstartas i mars, med beräknad inflyttning i juni och juli 2018. I etapp 2 av området, som än så länge är i ett tidigt planeringsstadie, kommer bostäder att uppföras i bostadsrättsform.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook