STRAFFADE av väljarna – här är politikerna som misslyckades | Höglandsnytt
Höglandet Nyheter VAL2018

STRAFFADE av väljarna – här är politikerna som misslyckades

Efter förra valet bildades drygt 100 blocköverskridande styren i kommunerna. Har väljarna belönat eller straffat initiativen? Facit är att 9 av 10 av koalitionerna backade i årets val, visar en genomgång av SKLs tidning Dagens Samhälle.

Dagens Samhälle har granskat valresultatet för de 102 blocköverskridande koalitioner som styrt i kommunerna sedan förra valet. 94 av dem har fått minskat väljarstöd. 86 har tappat mandat.

Under mandatperioden har 83 av de 102 haft majoritet i fullmäktige. Med resultatet i årets val skulle bara 29 av koalitionerna klara det.

– Det är definitivt så att blocköverskridande samarbeten inte motverkat den grundläggande trenden att de som styr straffas av väljarna, säger till DS Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, där han lett ett blocköverskridande styre som tappat sin majoritet.

De rödgröna koalitionerna har gått ännu sämre än de blocköverskridande, nio av tio har backat. Alliansstyrena har klarat sig bättre, men drygt 40 procent av dem har fått ett minskat stöd.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook