Nyheter Småland

”STRESS” sa läkaren – kvinna nära att dö i hjärtinfarkt


En läkare anmäls nu efter att ha missbedömt en allvarlig hjärtinfarkt som ”stress”. Chefläkare Elmar Keppel vid Oskarshamns sjukhus har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en missad hjärtinfarkt.

Fallet gäller en kvinna i 50-årsåldern som sökte sig till medicinakuten i mitten av september med andningsbesvär samt värk och tryckkänsla i halsen som strålade ut mot bröstet.

Patientens besvär tolkades som stressrelaterade. Synliga EKG-förändringar tolkades som ospecifika och kompletterande blodprover för att upptäcka en eventuell hjärtpåverkan togs inte. Det bestämdes att patienten skulle följas upp på patientens vårdcentral i Piteå. Invändningar mot en flygresa till Piteå samma dag hade man inte.

Under resan upplevde patienten tilltagande besvär och en undersökning på patientens vårdcentral följande dag föranledde en omedelbar transport till sjukhuset i Piteå. På sjukhuset ställdes diagnosen hjärtinfarkt på grund av en allvarlig kranskärlsförträngning och patienten genomgick en bypass-operation.

”Patienten är på bättringsvägen men har utsatts för stora risker och en allvarlig vårdskada”, säger Elmar Keppel i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook