SUPERVIKTIGT: mindre antibiotika på Höglandet

Det handlar om en av vår tids allvarligaste problem. Resistensen mot antibiotika och hur viktigt det är att minska utskrivningen av antibiotika. I Jönköpings län minskar den inte men ligger på lägre nivå jämfört med snittet för Sverige.

Antibiotikaförskrivningen i Jönköpings län låg under 2016 på samma nivå som 2015, 294 recept per 1000 invånare, men lägre än riksgenomsnittet på 318 recept. Nationellt ökar förskrivningen till barn, i Jönköpings län bara bland äldre barn, 7-19 år.

Under 2016 minskade den totala antibiotikaförsäljningen i Sverige på recept med 1,6 procent jämfört med 2015, från 323 till 318 recept per 1000 invånare och år. I åldersgruppen 0–6 år och 7–19 år ökade dock försäljningen med 4,5 procent respektive 1,5 procent.

– Även i Jönköpings län ökade antibiotikaförskrivningen bland barn, men bara i den äldre gruppen 7-19 år, där den ökade med 4,7 procent, säger Andreas Lägermo, Strama-koordinator i Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Totalt sett ligger dock antibiotikaförskrivningen i länet på samma nivå 2016 som 2015. Positivt är att förskrivningen minskade med 2,7 procent i åldersgruppen 20-64 år, och var oförändrad i övriga åldersgrupper. Dessutom minskade användningen av den breda och resistensdrivande antibiotikagruppen kinoloner både i primärvård och på sjukhus.

– Den totala förbrukningen av antibiotika på sjukhusen i länet minskade med tre procent. Så vi ser en svag minskning i den sammanlagda användningen av antibiotika på sjukhus och i öppenvården, vilket är positivt,konstaterar Andreas Lägermo.

En tänkbar förklaring till att antibiotikaförskrivningen inte minskar mer kan vara att förra årets infektionssäsong kom sent och årets kom tidigt, och därför återfinns i samma tolvmånadersperiod.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: