Svar till Helena Bouveng (M) Höglandsnytt 10 dec

Nu kör Helena Bouveng samma snyfthistoria som företrädare för departementet presenterade för konstitutionsutskottet i samband med vårt budgetarbete. Det är omöjligt att skära på regeringskansliet.

Då drabbas alla svenska i världen, ambassader måste läggas ner och färre utredningar kommer tillstånd. Helena Bouveng går till och med ett steg längre än departementsföreträdarna och säger att det blir färre poliser ute på gatorna, eftersom de får sitta på kontoret och utreda vad som inte gjorts på regeringskansliet.

 

För det första så är det knappast samma utredningar som sker på regeringskansliet som ute på polismyndigheterna i landet och för det andra har det under de senaste åren visat sig att denna regering själv prioriterat att öka personalen och den politiska staben inne på regeringskansliet och minskat på dem som är anställda av UD. Så kom inte och säg att det är de partier som röstade igenom regeringskansliets neddragning med 300 miljoner som minskar svenskarnas stöd i världen.

 

Den prioriteringen gör sittande regering alldeles själv, och ni har redan börjat runt om i världen genom att lägga ner ett antal ambassader.

 

För det tredje finns det ett anslagssparande de senaste två åren på 700 miljoner att använda för ett eventuellt behov av omställning. Och som vi framförde i debatten: Varför ska regeringskansliet varje år ha mer pengar än man uppenbarligen har behov av? De pengarna behövs betydligt bättre på andra ställen i statsbudgeten.

 

Vad gäller förhandlingar så är det väl bra att det gått upp för sittande regering att den inte har fullständig majoritet i riksdagen som förra mandatperioden. Då marginaliserade ni fullständigt riksdagens inflytande genom att bestämma allt på regeringskansliet och sen gick det inte att flytta ett kommatecken, när förslagen väl kom till riksdagen.

 

I detta fall togs kontakterna först när ni insåg att regeringens förslag inte skulle få majoritet och då var det knappast tal om förhandling. En förhandling är kompromisser och ett givande och tagande. Men det blir väl en insikt som ni kommer att bli tvungna att ta till er.

 

Jag har inte hört ett ord från Helena Bouveng när det varit tal om neddragningar av personalen på ex försäkringskassan eller andra statliga verk, när kommunerna varit tvungna att ta bort 25 000 tjänster i välfärden för att pengarna inte räckt till eller när ni beslutade att skära i A.kassan och sjukförsäkringen som drabbade tusentals medborgare. Då har Helena Bouveng varit tyst. Men när det blir en minskning av resurserna till regeringskansliet, då vaknar hon.

 

Jag tycker det är patetiskt.

 

HELENE PETERSSON

Stockaryd (S)

Riksdagsledamot

Konstitutionsutskottet


Publicerat

i

av

Etiketter: