Debatt

Svar till Helena Bouveng

Nu tycker jag att Bouveng ska kontrollera sina siffror ordentligt innan hon svarar. Kostnaderna för regeringskansliet är inte alls i nivå med 2002. Anslaget har gått från 5,0 miljarder år 2002 till 6,2 år 2011, en ökning med 1,2 miljarder kr.

Däremot har Bouveng rätt i att anslaget minskat det sista året. Toppen låg 2009 med ett anslag på 7,1 miljard.

 

Under alliansens regeringstid har kostnaderna för regeringskansliet ökat med 28 %.  Vilken annan statlig myndighet har haft den kostnadsutvecklingen? Min uppfattning är att de allra flesta myndigheter har fått skära ner på sina kostnader.

 

Trafikverket har efter sammanslagningen fått minska sin personalstyrka betydligt. Är det  inte vanliga arbetares jobb som då hotas?  Även om, som Bouveng skriver, det endast är 200 politiskt tillsatta tjänstemän så har även den staben fördubblats under alliansregeringen. År 2006 när vi regerade fanns det på statsrådsberedningen 100 anställda, idag 163, också där en topp år 2009 med 198 anställda.

 

På UD, som tydligen ska ta den värsta smällen för vårt agerande, fanns 2006 779 anställda mot idag 728.

 

Om du tvekar på siffrorna, titta då i KUs granskning av regeringskansliet och finansdepartementets PM inför konstitutionsutskottets budget KU 1.

 

Tittar man i regeringens budget för 2011 så är det områden som ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp och ekonomisk trygghet vid ålderdom som får ta de största anslagsminskningarna. Då tycker jag fortfarande att det är beklagligt att engagemanget ligger på anslagsminskandet på regeringskansliet.

 

Jag är övertygad om att regeringskansliet klarar denna besparing utan större konsekvenser om man hanterar frågan på rätt sätt.

 

HELENE PETERSSON (S)

Riksdagsledamot

Stockaryd

Konstitutionsutskottet

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook