Debatt Opinion

Svårt att förklara ständigt sparande i Vetlanda kommun

”För tredje året i rad ett stort överskott och under samma period ett ständigt sparande ute i verksamheterna. Mycket svårt att förklara för dem som det berör”, skriver Carina Strömbäck (v) och Anita Fagerholm (v) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

Nu står det klart. Vetlanda kommun går 2012 med ett överskott på drygt 50 miljoner. För tredje året i rad ett stort överskott och under samma period ett ständigt sparande ute i verksamheterna. Mycket svårt att förklara för dem som det berör.

De stora nämnderna där kärnverksamheterna ingår går 2012 minus 17 miljoner. Sammantaget landar dock nämnderna på minus 9 miljoner pga att kommunledningsförvaltningen och miljö o bygg gått plus. Det verkar som ramtilldelningen borde ses över och synas i sömmarna på ett helt annat sätt. Det måste finnas en möjlighet att få den ram som motsvarar behoven och därigenom kunna hålla sin budget.

De stora ramneddragningar som gjorts inom Barn o Utbildningsnämnden i årets budget kommer inte att passera obemärkt förbi. Oppositionens förslag om att tillföra ytterligare 2 miljoner hade i högsta grad varit välkommet. Det röstades tyvärr ner av majoriteten. Vår farhåga är att det kommer att slå mot de grupper som kräver extra resurser. Detta kommer inte att spara något på lång sikt.

Carina Strömbäck
Anita Fagerholm
Vänsterpartiet i Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook