Jönköping Jönköpings län Toppnyheter Vetlanda

SVART MÅNAD – DÖDSOLYCKA i Vetlanda


Under juli 2018 omkom 39 personer och 1 521 skadades i vägtrafiken. Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen fram till den 15 augusti 2018. Det är åtta fler omkomna jämfört med juli månad 2017.

En av olyckorna med dödlig utgång inträffade en morgonen i slutet av juli på länsväg 747 söder om Ramkvilla. Bilföraren, en man i 55-årsåldern, avled av sina skador.

Ytterligare ett par dödsolyckor inträffade i Jönköpings län utanför Höglandet under juli månad.

Medelantalet omkomna i juli månad, under de föregående fyra åren 2014-2017, är 31 personer. Under maj till och med juli 2018 har totalt 105 personer omkommit jämfört med i genomsnitt 82 omkomna under samma period 2013-2017.

– Antalet omkomna i trafiken brukar vara högt under sommarmånaderna maj till juli. I år var det tyvärr betydligt fler som omkom. Den största ökningen är bland bilister och motorcyklister där antalet omkomna har ökat med 40 procent. Singelolyckor är den vanligaste olyckstypen för de två grupperna men vi ser att mötesolyckor bland bilister har fördubblats jämfört med samma period 2017, säger Khabat Amin, statistiker på avdelningen för väg och järnväg på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

20 av de omkomna personerna hade färdats i personbil, sju på motorcykel, sju på cykel, tre på moped/terränghjuling och två var gående som blivit påkörda. 11 bilister omkom i singelolyckor, sju bilister omkom i mötesolyckor och två i upphinnandeolyckor. Tre av de omkomna på motorcykel har varit med i singelolyckor. 13 av de omkomna var över 65 år.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook