Eksjö Höglandet Nässjö Vetlanda

Svenska folket: vi vill bli övervakade, vi är rädda

Fler poliser, fler kameror, fler vakter. Mer övervakning. Åtta av tio svenskar tror att fler patrullerande poliser i närområdet skulle göra att fler kunde känna sig trygga ute. En av tre tror på fler ordningsvakter, 66 procent på bättre belysning och 65 procent på ökad kameraövervakning. Det visar en undersökning som säkerhetsföretaget Nokas genomfört.

Enligt Brottförebyggande rådet, Brå, oroar sig allt fler svenskar för att bli utsatta för överfall eller misshandel. Samtidigt visar statistiken att brottsligheten går ner, en mångårig trend.

En undersökning som Nokas genomfört visar att åtta av tio svenskar tror att fler patrullerande poliser i närområdet skulle medföra att fler människor skulle känna sig trygga när de är ute. I åldersgruppen 61-64 år är det nästan lika många (79 procent) som menar att ökade möjligheter att kameraövervaka platser där många människor rör sig på kvällstid skulle hjälpa. Totalt tror 65 procent på ökad kameraövervakning.

Undersökningen visar vidare att 72 procent tror att fler patrullerande poliser i området skulle kunna vända den negativa våldstrenden. 61 procent tror på ökad satsning på brottsutredning och 57 procent på hårdare vapenkontroller.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov i augusti 2017. Sammanlagt 1000 intervjuer genomfördes via internet med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook