Jönköpings län Nyheter

Svenska folket vill ha varg – säger nej till jakt

En majoritet av invånarna både i varglän, på landsbygd och i storstäder säger nej till att minska antalet vargar genom jakt, enligt en färsk opinionsundersökning.

Naturskyddsföreningen har låtit beställa undersökning och låtit 1000  svenskar svara på frågan ”tycker du att vargstammen ska minskas genom jakt?”.
I hela landet svarade 59 % nej och 21 % svarade ja.
I ”Norra mellersta Sverige” och i ”Norra Sverige” sa 56 % respektive 58 % nej, medan 28 % respektive 25 % svarade ja.

”Undersökningen avlivar myten om att människor som bor i glesbygden skulle tycka illa om vargen. Det är dubbelt så många som säger nej till att minska vargstammen genom jakt jämfört med dem som säger ja.  Regeringen kan knappast få tydligare stöd än så för att förbjuda ny licensjakt. Ett sådant förbud skulle också motverka att EU-kommissionen drar Sverige inför domstol med miljonböter som följd”, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i en kommentar.

Varg har under hösten och vintern setts vid flera tillfällen i Jönköpings län.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

9 Comments

 1. Vad kan man förvänta sig från en undersökning beställd av Naturskyddsföreningen. Naturskyddsföreningen struntar fullständigt i människorna på landsbygden.Som att låta Sd göra en opinionsundersökning angående invandring.

  1. Det är varken första eller sista undersökningen där vargen får en överväldig majoritet även i glesbyggd. Surt för trångsynta varghatare, men inte destomindre faktum.

   1. Hade jägarförbunder gjort undersökningen hade det låtit tvärtom tyvärr blir ingen nöjd men jag bor på landet i alla jag pratar med är för varg

 2. Inte mycket till undersökning. Jag har läst det lilla som SNF redovisar.
  I stigande grad finns det lögner, förb— lögner och statistiska lögner .
  Detta är en statistisk lögn, gjord så att den skall passa beställaren önskade utfall.
  Man har frågat 1000 personer, och anger inte svarsfrekvensen.
  Man har delat in landet i 5 regioner, där landsbygden i varje region representeras av en ”mindre stad”, 49999 – 20000 innevånare. Hur många så stora byar finns det på landsbygden?
  Den representerar därför inte landsbygdens innevånare ens i varglänen. Men Naturskyddsföreningen vill väl ha det så. Det ser bättre ut då, och några går väl på¨det.
  Undersökningen visar att beslut bör fattas av de berörda. På samma sätt som landsbygden knappast har med tunnelbanornas tidtabell att göra.
  Även om många på landsbygden jagar så är varg ingen jaktfråga utan handlar om djurskydd och försvar av sin egendom och förvärvskälla.

  1. I alla tidigare undersökningar i vargfrågan är vargmotståndarna i minoritet, och kommer alltid att vara. Sen att ordvrängande motståndare inte klarar det ändrar inte på fakta. Vargen är en viktig del av mångfalden i vår natur.

   1. Om statistik presenteras så att den skall stödja beställarens åsikt så är den inte värd namnet statistik. Den är oärlig.
    Jag vill fortfarande veta om en ”Mindre stad”, 49999 – 20000 innevånare, är representativ för landsbygden. SNF tycker väl det, men säg mig hur många så stora byar det finns på landsbygden.
    Vad Alfahanen med flera kan om statistik vet jag inte, men jag är mycket väl insatt i det, och tycker det är sorgligt att SNF lånar ut sitt anseende på det sättet. Men det lurar väl några som sväljer det aningslöst. Det märks i de här spalterna.
    Landsbygden är och förblir den plats som måste ta konsekvenserna av andras naturromantik och offra vårt levebröd som vargmat. Inte en ”mindre stad” på 49999 – 20000 innevånare. Eller hur? Hör vi på landsbygden hemma på landsbygden längre?

 3. Jag tycker debatten blir konstig här ibland. Om frågan är om man anser att vargstammen bör begränsas genom jakt och svarsalternativen är JA eller NEJ så går det ju inte forma den ”enligt beställarens önskemål”, eller hur? Om man däremot tar med en möjlighet att svara ”Ja, under förutsättning att” eller liknande så är ju svaret fritt att tolkas som man vill.

  Vargen är ett djur som hör hemma i naturen. Den fyller viktiga funktioner genom att, till skillnad mot jägare, hålla småviltsbestånden starka och friska. För det mesta är det de svagare och sjuka som vargen får fatt i.

  Mer varg i svensk natur!

 4. Frågan var ju inte om varg ska finnas i svenska skogar utan om stammen ska regleras genom jakt. De tillfrågade säger alltså nej till vargjakten snarare än ja till vargbeståndet.

Kommentarer avstängda