Debatt Opinion

Svensson, du luras på vindkraften – enorma vildmarker förstörs

Än en gång är Du Svensson på väg att bli grundlurad. I Sverige planeras ytterligare tiotusentals vindkraftverk att byggas. Detta innebär en enorm exploatering av skogsmark och natur som i stället bör berika människors liv.
En viss utbyggnad är givetvis önskvärd. Men inte på långa vägar det antal som planeras. Och varför detta enorma intresse för utbyggnad av vindkraft.
Vem som helst borde ju inse att detta inte bara är för Sveriges behov. Nej de stora bolag och investerare i vindkraft har inte i första hand Sveriges elbehov i sikte.
I stället är det europamarknaden som hägrar. Då skyr man inget för att förstöra enorma arealer av svensk vildmark.
I stort sett kan man sälja hur mycket vindkraftsel som helst till Europa. Och vad får det för konsekvenser för dig Svensson? Jo eftersom efterfrågan kommer att vara så stor utanför Sverige kommer dina elkostnader att stiga rejält. Du kommer nämligen att få betala det högre pris som Europeérna är beredda att betala, trots att Du och jag (Sverige) står för både mark och vindkraftverk.
Så när Du kanske tror att Du skall få billig el genom att stötta vindkraftsbyggandet så kommer Du i stället att tvingas betala ett högre pris. Så Du kanske skall sluta i kören som ensidigt sjunger vindkraftens lov! En smula eftertanke kanske.

Olle Ljungbeck

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

 1. Jag vill inte bli grundlurad…

  ”I Sverige planeras ytterligare tiotusentals vindkraftverk att byggas.”
  Vid årsskiftet 2011-2012 fanns det 2036 stycken vindkraftverk i Sverige som producerade 6.1 TWh. Regeringens mål är att vindkraften ska upp till 30TWh fram till 2020 (Rödgröna har som mål 55 TWh). Om vi nu förutsätter att alla vindkraftverk är likadana och inga framsteg görs så kommer det att krävas ungefär 8000 fler vindkraftverk än vad vi hade vid årsskiftet. Men framsteg görs och effekten man får ut från ett vindkraftverk ökar så troligtvis blir siffran mycket lägre än de tiotusentals vindkraftverk som du nämner. Den enda källa jag kunde om hur många vindkraftverk som ska byggas/planeras kommer här i en liten länk:
  http://www.vindkraftsbranschen.se/wp-content/uploads/2012/02/Statistik-vindkraft-20120213.pdf
  Energimyndigheten nämner siffror på mellan 3000 och 5000 :
  http://energimyndigheten.se/sv/Om-oss/Var-verksamhet/Framjande-av-vindkraft1/Mal-och-forutsattningar-/Nytt-planeringsmal-for-2020/

  Europa är inte isolerade länder längre och elbolagen är inte aktörer som bara finns i ett land. Det finns ett EU-mål som säger att utsläppen av växthusgaser ska minska med 30% fram till 2020. Att kunna exportera el som är lite bättre för miljön till länder som inte riktigt kan nå upp till sina mål eller har kapaciteten att utveckla elproduktionen är ett i mina ögon väldigt bra sätt att nå till de uppsatta målen.

  ps.
  Sverige exporterar el just nu till både Finland och Danmark enligt:
  http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Kraftsystemet/
  och elpriserna där är högre än vad vi har i Sverige.

  Jag ber om ursäkt för ett osammanhängande svar på ditt debattinlägg som tar upp problematiken med Vindkraft.

  / En som heter Svensson i efternamn

 2. Men jag bförstår inte varför alla dessa skall byggas i Sverige. De som bygger vindkraftverken har inte den ringaste tanke på Sveriges miljö ovh natur. Det är enbart vinningslystnad som driver dem.
  Olle Ljungbeck

Kommentarer avstängda