Vetlanda

Sverige 2016: Nazistdådet i Vetlanda – utredning läggs ner


Utredningen om senaste nazistdådet i Vetlanda läggs nu ner. Justitiekanslern har inte lust att utreda vem det är som ligger bakom nazistflaggningen tidigare i april.

Efter nazisternas marsch genom Jönköping dömdes flera personer efter att de protesterat mot marschen på första maj. I Borlänge i år på första maj motades en fredlig demonstrant bort av flera poliser. I april, för att fira en nazistledares födelse, hissade någon upp en nazistflagga på en av kommunens flaggstänger utanför stadshuset i Vetlanda. Utredningen om detta lägger nu JK ner.
Det står enligt Justitiekanslern, som utreder fall av hets mot folkgrupp, klart att det rör sig om ett brott, att flaggan hängts upp i offentlig miljö och att ett budskap om hets mot folkgrupp spridits till allmänheten.
Men Justitiekanslern orkar inte ta reda på vem som ligger bakom dådet. Det är ”utsiktslöst att ytterligare utredningsåtgärder skulle kunna leda till att någon kan dömas” för brottet, konstaterar JK och lägger ner utredningen innan förundersökning inletts.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook