Sverige behöver en sparandelinje

Den globala skuldkrisen sveper just nu över världen. I Europa och USA har alltför många levt över sina tillgångar. Men nu kommer baksmällan – det är slut på festen.

 

Sverige är tack vare god hushållning med statens finanser ett av få länder som inte behöver göra några neddragningar i välfärden eller skattehöjningar. Men tyvärr lyser denna sparmentalitet med sin frånvaro när vi tittar på människors hushållsekonomi.

Undersökningar visar att många saknar en buffert för oförutsedda utgifter. 29 procent av svenskarna har mindre än 10 000 kronor på banken vilket innebär att många inte klarar av t.ex. dubbla hyror vid en flytt. Hushållens skuldsättning har ökat kraftigt sedan 2000. Omkring 400 000 svenskar har idag så stora skulder att de inte kan amortera på dem.

Det finns flera orsaker till att det ser ut så här. Traditionell socialdemokratisk regeringspolitik gynnade en osund kultur som gick ut på att göra oss beroende av offentliga transfereringar snarare än trygga av vårt eget kapital. Därtill har vi ett skattesystem som gynnar lånande men missgynnar sparande.

För att öka människors trygghet och handlingsfrihet behöver vi komplettera arbetslinjen med en sparandelinje – en politik som uppmuntrar människor att spara och amortera framför att låna och konsumera.

Tidigare i höstas fattade vi beslut på centerstämman om ett grundavdrag på kapitalinkomster som ränta från bankkonton eller utdelning på aktier likt det som idag finns för inkomster från arbete och företagande. Om vinsten på sparande upp till ca 5000 kronor per år blir helt skattefri främjas framförallt låg- och medelinkomsttagarna.

I Jönköpings län finns omkring 143 000 personer som betalar skatt på kapitalinkomst. Majoriteten av dessa är småsparare. Med vårt förslag slipper 86 000 av dessa kapitalinkomstskatt.

Skuldkrisen visar tydligt att det inte går att leva på kredit, vare sig för stater eller enskilda människor. Därför är det hög tid att införa en sparandelinje.

ANNIE LÖÖF Partiledare för Centerpartiet GÖRAN LINDELL (C)Riksdagledamot


Publicerat

i

av

Etiketter: