Debatt Opinion

”Sverigedemokraterna exploaterar människors rädsla”

”I ett debattinlägg från fyra Sverigedemokrater på Höglandet analyseras Centerpartiets ideprogram. Inget i inlägget tyder på att man läst förslaget”, skriver Gunilla Hjelm (c) och Göran Lindell (c) i en replik på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Replik till inlägg från fyra Sverigedemokrater om Centerparrtiets ideprogram

I ett debattinlägg från fyra Sverigedemokrater på Höglandet analyseras Centerpartiets ideprogram. Inget i inlägget tyder på att man läst förslaget utan det mesta handlar om dansk flyktingpolitik och avigsidorna med den.
För det första, förslaget till ideprogram är ute på remiss och kommer först i slutet av mars att diskuteras och beslutas på en partistämma. Tills dess är nog en hel del av förslaget ändrat. Då vet vi hur Centerpartiets visionsprogram ser ut, därefter kommer till hösten ett partiprogram inför valåret att tas fram. Där finns partiets förslag till praktisk politik för de närmaste åren. Den idedebatt om de långsiktiga frågorna som nu pågår är viktig och engagerar mer än någon gång tidigare tror jag. Kanonbra och värdefullt för svensk politik!

Kommer inte göra sd nöjda

Trots att man alltså måste passa när det gäller hur Centerpartiets nya ideprogram ser ut, kan jag försäkra att jag inte heller tror att den slutliga versionen kommer att göra Sverigedemokraterna nöjda. Centerpartiet är nämligen i grunden för en generös invandringspolitik och att vi ska vara beredda att ta ett stort ansvar för människor på flykt från omänskliga miljöer. Vi vill möta den utveckling som pågår mot en ökad internationalisering positivt och vi ser stora tillgångar i de invandrare som bosätter sig i vårt land. Att vi sedan har mycket mer att göra med att avvärja hinder av olika slag för att få invandrade i arbete, och att vi behöver bli bättre i att utnyttja den kompetens de har med sig det är en helt annan sak.

Sverigedemokraterna har framgångsrikt exploaterat människors rädsla för förändring och för det man inte känner igen sig i. Jag hoppas verkligen att Centerpartiet inte faller in i den kören, utan fortsätter att se möjligheter i den utveckling som pågår mot mer av internationalisering på olika områden.

Gunilla Hjelm (c), kommunalråd Vetlanda kommun
Göran Lindell (c), riksdagsledamot

[adrotate banner=”53″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

14 Comments

 1. Man behöver varken vara Sverigedemokrat eller lida av några grövre fobier för att konstatera att Centerpartiets ideprogram är precis något som man kan vänta sig av ett parti under förfall. Har under många år tyckt att MP varit clownerna på den politiska scenen i Sverige, men efter att läst Centerpartiets ideprogram (flera gånger) så har jag ändrat uppfattning radikalt. Först trodde jag det var ett skämt men att ha hört och läst det ena försvarstalet efter det andra för så börjar det bli uppenbart att Centerpartiet menar allvar! Det går heller inte försöka stryka över idiotin med att det är ett förslag på remiss som säkerligen kommer ändras på flera punkter, för som man säger ”ingen rök utan eld”.Och här är det övertänt till den milda grad att det inte går att släcka hur man än försöker.
  C får naturligtvis lägga fram vilket ideprogram dom vill, men den här gången gjorde man det stora misstaget att man idiotförklarade det Svenska folket och förstörde för hela högern i Sverige. Och den som går segrande ur det här tack vare Centerpartiets hjärnsläpp är just SD. Så som så många gånger förr tackar dom media samt inkompetenta politiker för draghjälpen till nästa val.

 2. Efter partistämman vet vi hur Centerpartiets visionsprogram ser ut och därefter ska ett partiprogram inför valet och för de närmaste åren arbetas fram. Med det kända visionsprogram som föreligger kan man fundera över om man över huvudtaget ska bemöda sig med att ta fram ett förslag på politiskt inriktning för de kommande åren för ingen normal indvid lär väl lägga sin röst på ett sådant skämt som centerpartiet.
  Sist men inte minst viktigt är frågeställningen om man som politisk företrädare i centerrörelsen törs ha en egen åsikt eller ställer man sig prydligt i ledet och försvarar all dårskap en svag partiledning presenterar ???

 3. Hur kan centern veta vad de håller på med, hur kan centern veta att en stor ström invandring kan vara det bästa för vårt land? Varför säger centern att sd inte vet vad de håller på med? Varför säger centern att sd inte tar ansvar för människor i andra länder? Läs sd:s partiprogram så ser ni att de också tar ansvar! Men vem ska ta ansvar för folket som faktiskt bor här i Sverige då? När ska här finnas tillräckligt med pengar för barn, de gamla och personer som utsätts för brott? Det är brister överallt.

 4. Brukar hålla med om mycket som du skriver Klarsynt, men våra åsikter ang. Erlandsson går minst sagt isär. Efter att ha hört och läst hans debattinlägg ang. tex. Östersjölaxens vara eller inte vara så anser jag att han är en av dom största clownerna i Centerledet, och det säger inte lite det!

 5. Jag tycker att förslagen i Centerns ideprogram ska mötas sakligt. En del förslag är jag mindre positivt inställd till, framförallt plattare skatt. Däremot tycker jag att det är positivt att det förs idédebatter i partierna. Det är viktigt för demokratin att partierna förnyar sig och vågar ta ut svängarna. Så att inte partierna trängs ihop i mitten av politiken. Det är det som ger partier med främlingsfientlig och populistisk agenda, livsluft.
  Därför behöver vi en politik för fler jobb, grön omställning av samhället och bättre sociala skyddsnät.

 6. Självklart skall alla partiers ideer bemötas sakligt. Men sen kan man undra hur friskt ett parti som över huvudtaget funderar på att införa fri invandring, bigami samt slopad skolplikt. Vad det gället skolplikten så vill man skyffla över ansvaret på föräldrarna, och det kommer säkert att gå jättebra när vi inte ens med polisens hjälp kan få bukt på ungdomsgängen på tex. Öxnehaga…..för att inte tala om Rosengård i Malmö. Alla partier har naturligtvis ett mål att arbetslösheten skall minska, men hur många har något förslag på hur detta ska gå till? Sen tycker jag det är intressant att tex. du regerar mest på förslaget på platt skatt när bla. förslagen jag nämner har lyfts fram av Centern.

  1. Höglandsbo: jag reagera starkast på det förslaget, efersom jag tror att det skapar en mer orättvis fördelning, socioekonomiskt. Också eftetsom det är det förslaget som är enklast att analysera vad det sjulle innebära. De andra förslagen är mer utopiska och komplexa anser jag för att kunna göra en analys i dagsläget. Ungdomsgäng och kriminalitet är mkt mer kopplat till vad du har för grundförutsättningar. Jag har själv bott i områden med denna problematik. Det är oftast områden med lägre ekonomiska förutsättningar än andra. Det handlar mer om vilken sociioekonomisk situation du som medborgare har,än vilket land du är född i. Det handlar om ett samhälle som behöver ta större ansvar för att folk ska ha möjlighet till arbete, utbildning och språkundervisning. I dessa områden har kanske fritidsgårdar stängts. Husen är i dåligt skick och skolor har tvingats till nedskärningar. sådant skapar social utsatthet. Det är ingen lätt fråga att ta itu med, det ska sägas. Men lösningen är inte att hindra personer som kommer från andra länder att inte komma hit överhuvudtaget. Och komma ihåg att det största antalet personer som invandrar till sverige är svenskfödda personer, som kommer tillbaka från utomlandsboende. Sedan finns det konflikter i världen, som inbördeskriget i syrien. Där. Måste ett internationellt ansvat tas med mer samarbete.

   1. Rikard Salander. Jag har aldrig sagt att jag är rmot invandring av flyktingar som behöver vår hjälp, däremot är jag inte för fri invandring eller den sk. okontrollerade anhöriginvandringen. Jag är varken en vältalig politiker eller nationalekonom, och det är nog därför jag inte förstår på vilket sätt platt skatt skall hjälpa dom svaga i samhället dvs. dom arbetslösa. Vi har idag en arbetslöshet på ca. 7-8% och dessa siffror lär knappast bli bättre av varken platt skatt eller fri invandring. Bor själv i ett samhälle där befolkningen ökade med 8% över en natt med folk från en annan kultur och en helt annorlunda livsstil om man jämför med vår. Tyvärr så har ingen av dessa nya invånare i vår lilla stad ännu anslutit sig till dom arbetandes skara, trots flera försök av företagen här. Jag säger inte att det enbart är deras fel, men så länge dessa familjer har ett dukat bord i vårt samhälle så lär dom inte ansträmga sig allt för mycket för att arbeta för det dom får gratis idag. Vad det gäller umgdomsgängen på vissa platser så är det tyvärr bara vissa politiker som fortfarande tror att det enbart är barn från utslagna och fattiga familjer som hamnar i div. gäng och vad det för med sig. Har själv arbetat på en ungdomsgård som vi var tvungna att stänga pga. vi inte hade råd att ersätta allt som söogs sönder av umgdomar helg efter helg. Kan även nämna att eftersom vi hade namnen på dessa 10-15 personerna så försökte vi kalla deras föräldrar till ett informationsmöte….EN förälder gjorde sig besväret att dyka upp!

 7. Att uttrycka sig att SD spelar på folks rädsla är bara så korkat! När man ser hur en del pensionärer har det idag efter att ha arbetat hårt hela livet och sedan jämföra det med en nyanländ som verkar ha det betydligt bättre ser man ju hur det är.

  1. Det är en väldigt grov generalisering. Vissa pensionärer har det ekonomiskt magert, absolut. Där behöver pensionerna höjas väsentligt. inte bara sänka pensionärsskatten med en 50-lapp som regeringen genomför. Men det har även de asylsökande som bor på flyktingförläggningar. De är inte många kronor de får leva på per månad. Jag ogillar att man ställer grupper mot varandra på detta sätt. Det löser inte några problem. Det fanns personer som hade det oerhört tufft i sverige även på 1920-talet eller 1930-talet också. Fattigdom och social utsatthet har funnits länge och i olika åldersgrupper.

 8. 151000:-/månad får Anna Lööf.
  (statsministern under 100,000)
  Finns inte en enda politiker
  i Sverige(bidrags-paradiset)
  som gör/är sig värda den lönen
  Lööf borde åtalas för bedrägeri…

 9. Nog får de nyanlända pengar så de klarar sig när de kommer hit. Men det är ju inget lyxigt liv de lever. Men de har i alla fall kommit till Sverige. Men tyvärr verkar de inte ha tillräckligt med information om svenska lagar och regler och politikerna verkar ju tappat kontrollen fullständigt på att få in dem i samhället. Så vi har många nyanlända o lägga pengar på att integrera. Så kanske borde man använda befintliga pengar till detta och sätta stopp tills kontrollen finns. Man kan inte åta sig mer än vad man kan klara av.

 10. Det vore kanske mer konstruktivt att svara på kritiken, och ge svar på var man själv står i dessa frågor. Tror säkerligen att centerns väljare, är mycket intresserade om även de lokala företrädarna stöder dessa extrema ståndpunkter som föreslagits.
  Det finns både utredningar och forskningsresultat, som pekar på att de förslag som lagts fram är oförenligt med en generell välfärd. Så istället för innehållslösa inlägg, borde man ge besked på, hur man förhåller sig till dessa extrema förslag.

Kommentarer avstängda