Debatt

Synd att inte fler tog till sig informationen om nätdroger

Jag var på en information om nätdroger i gymnasieskolan nyligen. Cecilia Fant från kriminalpolisen och tullen var där och informerade. Föräldrar, lärare och politiker var kallade. Synd att inte fler kunde komma och ta till sig informationen.

Det är nyttigt för oss alla att få inblick i detta. Det man inte vet något om är svårt att bekämpa. Därför är det viktigt att vi pratar öppet om dessa frågor.

Internet är en gigantisk mötesplats. Tillgänglig för alla. Full av möjligheter, men också risker och frestelser. Det är faktiskt så att en 12 åring kan gå in på sidor och köpa preparat och få hem per post hur enkelt som helst. Det kommer 250 000 försändelser till Sverige per dag från andra länder. Tullen använder sig av bl.a röntgenutrustning och hundar för att hitta preparaten. Men bara en bråkdel kommer man åt. Det är en ojämn strid som förs.

Preparaten saluförs ofta som oskadliga. Men Cecila Fant berättade om många som har skadats för livet och många som dött. Att testa en enda gång kan få oanade konsekvenser.Ungdomar i alla samhällsklasser är i farozonen.

Tillgängligheten gör att fler prövar på och kan fastna i missbruk.

Många tjänar gigantiska summor på att sälja sina produkter. Vad det får för konsekvenser för våra unga saknar betydelse för dessa människor, när det finns miljoner att hämta på kommersen.

Produkterna byter namn allteftersom preparaten narkotikaklassas. Nya sidor bildas på nätet ständigt. Detta började blomma upp runt 2003 och ökar lavinartat. Man undrar var det ska sluta om vi inte får bukt med det.

Det är viktigt att vi vuxna har koll på vilka sidor ungdomarna är ute på. Så där fyller föräldrarna en viktig roll. Men vi måste alla hjälpas åt för att göra allt vi kan för att förhindra att detta blir ett jätteproblem. Alla goda krafter måste samverka.

CARINA STRÖMBÄCK

Vänsterpartiet i Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook