Debatt

Tankar kring en konsthall och samarbete kultur – näringsliv

I mer än 40 år har jag drivit konstgalleri och de senaste 20 åren galleri Bergström på Ö. Storgatan med måleri, skulptur, glas, möbler osv. Det har varit ett tungt arbete att få god konst till galleriet .

Det har varit svårt att driva det med samtidskonst, för det har aldrig lönat sig ekonomiskt.

 

Som jag ser det är det institutionernas sak att driva samtidskonsten för att upplysa publiken om vad konsten handlar om – att bana vägen för ”det nya”. Därefter kan vi gallerister gå i fotspåren av det redan bearbetade. Inte för att tjäna stora pengar utan att visa på vad god kvalitet är. Människor måste lära sig att se om och om igen för att acceptera och förstå, vilket är viktigt. Det är där som Länsmuseet kommer in för att visa samtidskonsten i form av måleri, installationer, video osv. Det är också här som en separat konsthall kommer in i bilden, då utrymme inte alltid erbjuds på länsmuseet med tanke på museets andra uppgifter.

 

Många gånger har jag ställt mig frågan varför en konsthall inte kommer till stånd. Vem beror det på? Vad beror det på? Finns det bara idrott som styr den här sta´n? Det är väl gott och väl, men vi behöver också andra dimensioner för att få balans på tillvaron. Kan inte en konsthall byggas i anslutning till Länsmuseets tomma tomt eller vid SPIRA – Smålands Musik och Teater, som skulle vara det mest lämpliga.  Samtidigt vill jag passa på att ge en stor eloge till Bernt Lindqvist som lyckats driva detta stora projekt i mål. Han är en kulturentrentreprenör som haft den goda förmågan att ”skrika”, ATT TALA HÖGT. Sålunda en eldsjäl. Det är det som behövs för att driva frågan om en konsthall och få den förverkligad. En som ryter till.

 

Inte tysta kulturarbetare som bara viskar och nästan ber om ursäkt om de höjer rösten och finns till. I ”finkulturen” är det antagligen fult att skrika. Så fram med en driftig kulturentreprenör med erfarenhet från näringslivet som rör om i grytan med pondus och förstår att driva frågan med kraft och energi.

 

Det behövs en konsthall i vår vackra stad. Nässjö, min hemstad, har redan en. Och Borås, som är en mycket mindre stad, har också etablerat en konsthall och satt staden på kartan. Hur kan det komma sig att vi inte har en konsthall ännu? Är det innevånarnas eller politikernas fel?

 

Ibland undrar jag om kultururinstitutionerna sitter med var sin hink och spade i egen sandlåda utan att dela med sig och samarbeta för Jönköpings bästa. Vi får snart faktiskt skämmas. Varje stad med självaktning borde ha en konsthall för kulturutbudets skull. Både för alla oss som redan bor i staden och de som planerar att flytta dit.

 

Till våra politiker!

Varför inte engagera våra duktiga entreprenörer och eldsjälar som Tord Johansson, Itab, Stig-Olof Simonsson, Systeam, Ralf Ekblad , Ekblad fastigheter, Kenneth Ståhl, Scandinavian Photo, eller Gunnar Järvhammar på Lustgården. Det verkar som att vi inom kulturområdet inte klarar av det själva utan behöver hjälp från näringslivet.

 

Fram för samarbete mellan kultur och näringsliv! De hjälper oss och vi hjälper dem.

Ingen envägskommunikation, alltså. Som allting annat i liver gäller att ge och ta. Detta är några av mina tankar om en konsthall för samtidskonst.

SOLVEIG BERGSTRÖM

Gallerist, folkbildare, konstvetare

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook