Höglandet

Tar bort 23 000 asylplatser – varslar anställda

De närmaste åren kommer Migrationsverket att minska antalet anställda till följd av färre asylsökande och minskad budget. Närmast i planeringen ligger att avveckla 23 500 direktupphandlade boendeplatser under våren, vilket leder till ett mindre behov av boendepersonal.

Efter några år av kraftig expansion kommer Migrationsverket nu att återgå till en normal, mindre dimensionering. Det kommer att ske i flera steg. Först påverkas Migrationsverkets mottagnings­verksamhet i och med att avvecklingen av boendeplatser fortsätter. Därefter följer en långsiktig, stegvis anpassning av verksamheten till verkets budget 2018 och 2019.

– Samtidigt som vår mottagningsverksamhet nu anpassas till färre asylsökande har Migrationsverket under 2017 ett fortsatt stort uppdrag när det gäller att pröva ärenden. Det handlar dels om att kunna ge alla de som väntat länge på sitt asylbeslut ett besked till sommaren, dels om att prioritera handläggningen av andra ärenden, som tillstånd för studier eller arbete. Vi måste alltså under 2017 både förstärka vår prövningsverksamhet och minska i mottagningsverksamheten, säger Kristina Hwargård, tillförordnad HR-direktör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook