Tar bort lidandet – STOR FRAMGÅNG för forskning på Höglandssjukhuset

Den som opererats för karpaltunnelsyndrom får bära ett gips eller bandage efter operationen. Men vilken metod ger egentligen bäst resultat? Det är något bättre att linda, visar en studie vid Höglandssjukhuset i Eksjö, som gör att den enklare lindningen nu kan bli mer vanlig i sjukvården.

Karpaltunnelsyndrom opereras på alla tre sjukhus i länet. Enbart på Höglandssjukhuset görs cirka 200 operationer per år. Patienterna har problem med domningar och stickningar i handen på grund av att den så kallade medianusnerven blir klämd i handleden. Väntar man för länge kan det också leda till känselbortfall, smärta och svaghet – tillfälligt eller varaktigt. Förstahandsvalet är att behandla med nattskena. I vissa fall kan operation behövas.

– Operationen består i att klyva ligamentet över nerven så att den får mer utrymme. Det är en operation som tar ungefär en kvart, plus förberedelser, säger Johannes Svegard, ST-läkare i ortopedi på Höglandssjukhuset i Eksjö, i ett pressmeddelande.

Operationssåret ska sedan skyddas under några veckor så att inte nerven frestas. En del sjukhus gör det genom ett bandage, andra genom att gipsa. Höglandssjukhuset har genom åren använt båda metoderna.

– Sjukvården gör på olika sätt runt om i världen. Men det fanns inga tillräckligt bra studier som visade vad som var bäst.

Detta hade ortopedläkare Björn Alkner på Höglandssjukhuset funderat på. Han blev därför handledare när Johannes Svegard bestämde sig för ett vetenskapligt arbete tillsammans med arbetsterapeuterna Christina Zetterlund och Astrid Nordvall Persson.

Totalt 94 patienter i åldern 19 till 83 år tackade ja till studien, där de lottades att bli gipsade eller lindade.
De 45 patienter som lindades och de 49 som gipsades, följdes under ett halvår. Före operationen, och vid fem tillfällen efter operationen, mättes styrka, rörlighet, svullnad och sensorik (känsel). Dessutom fick patienterna själva skatta bland annat smärta, stelhet, styrka, daglig funktion och välmående.

– Vi ser ingen skillnad i styrka, rörlighet, svullnad eller känsel, beroende på om vi gipsar eller lindar efter operation. Däremot upplevde patienterna som gipsades en försämrad funktion under tiden med gips. Det gör att vi inte behöver ta den tid och den kostnad det innebär att gipsa, säger Johannes Svegard.

Gruppen räknar med att det leder till att fler patienter i fortsättningen lindas i stället för att gipsas efter operation.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: