Eksjö Höglandet Nässjö Nyheter Vetlanda

TAR TILLBAKA MAKTEN! Jättemånga män kommer väljas in i höst

Sex av tio listor till kommunvalet toppas av en man. Andelen kvinnliga toppnamn ökar, men långsamt. För Socialdemokraterna har jämställdheten bland listettorna sjunkit sedan förra valet. Det visar en granskning av samtliga riksdagspartiers listor till kommun- och landstingsvalet som Dagens Samhälle gjort.

När partierna fördelar maktposter efter valet är det oftast förstanamnen på listorna som blir aktuella. Socialdemokraterna är det enda parti där andelen kvinnor bland förstanamnen har sjunkit, från 44 procent vid förra valet till 40 procent i år.

Socialdemokraternas tapp gör också att det rödgröna blocket totalt backar när det gäller kvinnor i topposition på listorna. Alliansen ökar, men ligger fortfarande efter S, V och MP. Moderaterna ökar sin andel, men är fortfarande näst sist när det gäller kvinnlig representation i toppen.

Vänsterpartiet har högst andel kvinnor som listettor, 52 procent. Miljöpartiet ligger hack i häl med 51 procent. Centerpartiet går från 37 procent 2014 till 45 procent till årets val.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook