”TÅRAR” – Hall Medias tidigare ägare beskriver de anställdas slavlöner


Under fredagen byter mediakoncernen Hall Media ägare. Höglandsnytt skriver en krönika med anledning av ägarbytet.

Familjeägda Hall Media, tidigare Hallpressen, har i flera årtionden varit ökänt för de otroligt låga lönerna som getts till de anställda journalisterna.

År efter år har Hall Media legat i botten när lönerna i landets olika tidningsbolag kartlagts. Koncernen har som en följd av detta betraktats som oseriös och inte särskilt respektingivande.

Under fredagen skriver tidigare storägaren och VD för moderbolaget, Lovisa Hamrin en avskedskrönika där verklighetsnärvaron kan ifrågasättas.
”Hall Medias medarbetare bländade med arbetsamhet, lösningsförmåga och lojalitet mot bolagets idé – att alltid göra sitt bästa. Alla dessa ansträngningar har berört mig till hemliga tårar genom åren”, säger Hamrin.

Bolagets genomgående idé har snarare varit att hålla de anställas löner så låga som bara möjligt. Vi skulle kunna kalla det minimilöner, löner så låga att anställda i andra branscher (branscher där man strejkat för högre löner) chockats när de fått reda på sanningen, löner så låga att journalister skämts för att avslöja dem. Först på senare år, tack vare facklig kamp, har vissa humanare lönehöjningar kunnat skönjas. Men så sent som tidigare i år briserade nyheten att ledningen för Hall Media miljonberikat sig själva med lönehöjningar på ca 30 procent medan de anställda fått dela på några skärvar. Fackklubben deklarerade att förtroendet för ledningen var förbrukat och Hall Medias VD Mats Tidstrand (som i sin roll som ordförande för fotbollsklubben Jönköping Södra haft Kronofogden efter sig) gick ut i den egna tidningen och ondgjorde sig över de anställdas krav på mänskliga löner.

När nu Hall Media, efter ett par kraftiga förlustår, enligt initierade källor till Höglandsnytt, står vid ruinens brant har ägarna valt att sälja skeppet till Bonnier-koncernen.
Höglandsnytt hoppas att de nya ägarna ger våra kollegor på Hall Media ordentliga löneförhöjningar. Rimliga löner är en förutsättning för att journalister ska kunna och vilja granska makten.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: