Debatt

Thatchers förakt för fackföreningar får fäste i Sverige

Centerns valberednings förslag till ny ordförande väcker oro. Annie Lööf har två förebilder. Den ena är Margret Thatcher, som var en fiende till fackföreningsrörelsen i England. Den andra förebilden är 1950-talsfilosofen Ayn Rand.

Hon predikar att utsatta människor varken förtjänar hjälp eller kärlek.

 

Annie Lööf anser att den statliga inkomstskatten ska sänkas för dem som tjänar över 33 000 kronor/månad. Hon vill förändras LAS och ta bort anställningstryggheten. Samtidigt som en majoritet av svenskarna anser att offentliga sektorn är bäst på att sköta samhällsnyttig service – som skola och sjukvård – vill Annie Lööf sälja ut allt, inklusive SVT.

 

Hon lever sitt privata liv i en bostadsrätt i Stockholm, finurligt nog skriven på maken. Själv är hon skriven på en adress i Värnamo, där hon enligt grannar inte synts till mer än ett par gånger på tre månader. Naturligtvis för att kunna ta ut 130 000 kronor/år i skattefritt traktamente.

 

Hon använder precis som Reinfeldt och Borg tvärt om retoriken för att lura vanligt folk att rösta på Alliansen..

 

Självklart blir hon en utmärkt hjälpreda till den nya högern och risken är synnerligen stor att centern utvecklas till en svensk Tea-Party-rörelse. Det är USAs tokhöger som riskerar hela världsekonomin i sin strävan att vinna valet där nästa år. I annat fall hade man låtit Barak Obama höja skatten för de rika för att minska det enorma budgetunderskottet.

 

Det är tveksamt om det är centerfolkets önskemål att privatisera all offentlig verksamhet och sänka skatten ännu mer för dem som har mest. Det är möjligen Stureplanscentern, som blir nöjd med det.

 

I en intervju talade Annie Lööf, precis som Reinfeldt brukar göra, om det varma samhället. Det hon säger sig brinna för och vill åstadkomma politiskt gör samhället iskallt och människorna egoistiska. Det är en farlig väg. Renodlade egoister har aldrig kunnat och kommer aldrig att kunna bygga ett fungerande och varmt samhälle.

 

IRENE WAHLIN

Sävsjö

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook