Eksjö

Tiggare lever i misär hos känd fastighetsägare – nu döms bostäderna ut

Dålig luft, mögel, dåliga toaletter, bostäder byggda av lastpallar och presenningar. EU-migranterna levde i misär och nu förbjuder Eksjö kommun boende i lokalerna och en känd fastighetsägare tvingas att åtgärda allvarliga brister annars hotar vite från kommunen.

Fastighetsägaren på en ort i kommunen ska under en längre tid ha hyrt ut boende åt EU-migranter, det ska handla om kanske så många som 50 personer som kan ha bott i de olika fastigheterna, varav en del liknar campingstugor.
Vid en inspektion tidigare i maj upptäcktes kraftiga brister. Bl a för få toaletter och tvättmöjligheter och fullt med mögel på väggarna och smuts. Flera fönsterrutor är trasiga.
Kommunen hotar nu med vite på 200 000 kr i månaden om inte bristerna åtgärdas eller om det upptäckts att någon bor i lokalerna.

Kommunen i form av politikerna i samhällsbyggnadsnämnden har också beslutat att föreläggandet ska skrivas in i fastighetsboken vilket medför att beslutet även gäller en eventuell kommande fastighetsägare tills dess att frågan är löst.

Boende sker enligt kommunens uppgifter i huvudbyggnaden som tidigare varit butik, café och skola, i ett gammalt vandrarhem
samt i fyra fristående stugor. Utöver detta sker boende i ett antal provisoriska tillbyggnader till stugorna samt i minst två fristående byggnadsverk av trä, presenning och lastpallar, helt ouppvärmt.
Enligt fastighetsägaren finns inga hyreskontrakt. Antalet EU-migranter som bor på området varierar mellan 20 och 50 personer, både vuxna och barn. Det kan bo så många som fyra personer på drygt tio kvadratmeter.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook