Debatt Nyheter Opinion

Tillsammans når vi resultat

Vi vet att Jönköpings län är en utmärkt plats för logistik. Vår region ligger i hjärtat av den befolkningstäta delen av Sverige. Södra Stambanan, E4 och Riksväg 40 strålar här samman till ett starkt logistiskt nav. Vi har den optimala platsen för varudistribution givna av det geografiska läget men också utifrån kör och vilotidsregler och placeringen av viktiga hamnar.  

I media har det ibland felaktigt speglats som en schism mellan olika terminaler och terminalägare i länet. En felaktig bild som vi vill försöka förändra eftersom vi kommunpolitiker i länet vet att vi gemensamt i samverkan kan utveckla hela länets logistik. Vi har kanske inte lyckats förklara att länets fem terminaler alla har sina fördelar och har lite olika nischer. Tillsammans blir de otroligt slagkraftiga i konkurrens med andra delar av landet.

Nationellt och internationellt ska vi göra vår del av världen känt som en viktig plats för omlastning och lagerhantering av gods. Varuägare kan genom vår geografiska placering nå hela Sverige men också Norden, Baltikum och norra Europa på ett smidigt och tidseffektivt sätt.

Vi vill i samverkan med staten satsa på ett så kallat Jönköpingspaket. Ett paket innehållande viktiga satsningar på vårt järnvägsnät, med samtidig infart och hastighetsanpassning på Nässjö- Falköpingsbanan, elektrifiering, fjärrblockering/fjärrstyrning, mötesspår och hastighetshöjande åtgärder på Värnamo-Jönköpingsbanan och Vaggeryd-Nässjö, samt triangelspår på sträckorna Värnamo-Jönköping, Vaggeryd-Nässjö, Nässjö-Falköping och Värnamo-Alvesta. Dessa satsningar skulle stärka länets möjlighet att förbättra godshanteringen i hela landet.

I det korta perspektivet anser vi att de två terminalerna Gamlarp och Båramo ska utpekas som samverkande centrala terminaler, med den tillfälliga terminalen på Torsvik som ett komplement av vikt för framtida utveckling.  Samtidigt som vi på lång sikt verkar för ett utpekande av en central terminal inom LogPoint området (Torsvik- Vaggeryd norra), då det är riktigt för att koppla till den starka och växande logistiknäringen i regionen.

Berry Lilja, kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryds kommun (s)
Bo Zander, kommunstyrelsens ordförande i Nässjö kommun (s)
Elin Lagerqvist, kommunalråd i Jönköpings kommun (s)

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook