Debatt Opinion

Tobaksfria dagen 31 maj 2012

Hög tid att vi, rökare, snusare och icke rökare/snusare, alla tillsammans sätter stopp för tobaksbranschens dödsbringande verksamhet.

Den verksamhet som bygger på affärsidén om att rekrytera barn och ungdom in i nikotinberoende och på så sätt skaffa sig livslångt trogna kunder. Varannan av dessa tobaksbranschens kunder dör i förtid.
En affärsidé som fungerar enbart p.g.a. att vi accepterar missförhållandena och att ekonomiska och sociala kostnader för tobakens skadeverkningar vältras över på oss skattebetalare.
Låt oss tillsammans kräva att dessa kostnader överförs ditt där de rätteligen hör hemma på tobaksbranschens utgiftskonto. På så sätt blir tobaksbranschen olönsam.
Ett steg i den riktningen är att kräva att nikotinet klassas som narkotika.
Låt den tobaksfria dagen 31 maj 2012 bli början till en tobaksfri vecka, en tobaksfri månad, ett tobaksfritt år inte bara för dig personligen utan också för många andra med dig.
Framför allt medverka till att tobaksbranschens möjligheter att fortsätta att rekrytering barn och ungdom in i nikotinberoende minskar med inriktning mot att helt stoppas !

Henrik Ripa  vice ordf.
Riksförbundet VISIR

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Jag blir utless på alla illa underbyggda floskler som radas upp om tobak, inte minst på den så kallade tobaksfria dagen. Som om det var det elaka Big Tobacco eller en helsidesannons i The Times av Philip Morris som fick människor (även ungdomar) att börja röka för några tusen år sedan. Och kostnaderna som rökare påstås orsaka alla medborgare är ett falskt påstående. På akademisk nivå har majoriteten av forskare (i sådana publikationer där det sker en vetenskaplig granskning av materialet) i decennier sagt att rökare är nettobidragsgivare till sjukvårdskostnaderna. Och slutligen, statistiska samband, vilket det mesta av antitobakspropagandan bygger på är inte samma sak som ett orsakssamband. Den som påstår det bör i så fall och i ärlighetens namn också ta med den statistik som pekar på tobakens positiva medicinska verkan. Till exempel den här vetenskapliga undersökningen publicerad i ”MedPage Today” och utförd vid det nationella cancerinstitutet i Bethesda, Md. Den säger:

    …att den kombinerade effekten av alkohol och tobaksrökning minskar risken för leukemi (blodcancer) med 30 procent om du både röker och dricker jämfört med de dryga 18000 individer i en kontrollgrupp som varken drack alkohol eller rökte.

    Det kan vara värt att hålla sådant här i minnet (det finns massor, men släpps nästan aldrig fram till allmänheten) i vår tid när nymoralismen gör sig bred och kriget mot rökarna och de folkvaldas översittarattityd inte känner några gränser. Dessa personer i statliga och överstatliga myndigheter behöver inte ens redovisa grunden för sina påståenden längre, de blir trodda och publicerade ändå. Det brukar sägas att sanningen är det första offret i krig. I kriget mot rökarna är det sant.

Kommentarer avstängda