Nässjö Nyheter

Tommy från Matakuten tipsade om vitaminer

UPPDATERAD MED VIDEO Tommy Svensson från tv-programmet Matakuten föreläste engagerat under tisdagskvällen på Konsthallen i Nässjö. Vilka tillskott bör vi äta och inte, vilken mat är viktig att äta? Det var några av frågorna som Tommy Svensson gav tydliga svar på.

Se mer på Höglandsnytt TV.

Tommy började inför den fullsatta salen och förväntansfulla publiken föreläsningen med att berätta om hur han fick en större syn på vilken mat som är näringsrik med hjälp av en näringspedagog. Först trodde han inte alls på det hon sa, om att till exempel, att lever är nyttigt om det kommer från en kalv. Eftersom kalven nästan enbart levt på gräs.
”Jag fick lära mig att tillaga levern på ett gott sätt och idag äter jag lever ungefär tre gånger i månaden”, säger Tommy Svensson, författare och föreläsare.

I dagens samhälle tänker många på att mat bara ska vara god att äta. Men det viktigaste när man äter är att maten är ämnesrik.
”Några varor som vi behöver undvika är light produkter, råa champinjoner, och minska ner på potatisen. Vi behöver äta mer mat med järn i, välja fullkornsbröd, fullkornspasta och ekologiska varor. Föräldrarna behöver lära sina barn redan i tidig ålder vad de måste äta för att orka med skolarbete och fritid”, berättar Tommy Svensson.

På spisen inte i mikron
Något annat som han också påpekar är hur man ska tillaga maten på spisen och inte använda mikron. Han förklarade också varför vitaminer var viktiga och i vilken mat de finns i. Kiwi och passionsfrukt var två av de vitaminrikaste frukterna.
Tommy beskrev även att man skulle skära upp lök och låta den stå framme ett tag innan man tillagar den för att få fram näringen i löken. Dessa och många fler idéer har han samlat i ett antal böcker. Kvällen avslutades med en frågestund. Ett tips som åhörarna fick var att lägga krossade linfrön på filen till frukost.

Se mer på Höglandsnytt TV.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook