Topphemligt flygplan – unik visning | Höglandsnytt
Nyheter

Topphemligt flygplan – unik visning


På lördag premiärvisas en av det svenska försvarets största hemligheter på Flygvapenmuseum i Linköping.

I några år har FRA:s Caravelle-flygplan stått uppställt utanför museet, men under evenemanget Back to the 80’s kan allmänheten för första gången se insidan och få en djupare inblick i hur svensk signalspaning bedrevs under kalla kriget.

Flygplanet – en Sud Aviation SE-210 Caravelle – hade sin bas på Malmen och flög under 1972-1998 över svenskt och internationellt vatten för att inhämta underrättelseinformation. Verksamheten var omgärdad med högsta sekretess och på Malmen fanns ett talesätt om flygplanet – ”det finns inte, och har du sett det, så finns det ändå inte”. Det senaste året har flygplanet gjorts i ordning invändigt och nu har Flygvapenmuseum fått FRA:s tillåtelse att visa insidan av det topphemliga flygplanet.

– Det här är verkligen jättespännande att se och ett tidsdokument från kalla kriget. I flygplanet får våra besökare möjlighet till en närgången inblick i hur FRA:s operatörer arbetade. Det var en tid då FRA:s uppgift som ”larmklocka” åt det svenska försvaret var högst aktuell, berättar Linnéa Holmberg Wensby, intendent på Flygvapenmuseum i Linköping, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook