Ekonomi Eksjö Toppnyheter

Toppolitiker tar över viktigt maktbolag – stenhård kritik mot Eksjö kommun

Fara för demokratin. Efter att kommunalrådet tagit över fastighetsbolaget som nyligen avslutat en mycket stor affär med kommunen är kritiken från oppositionen stenhård.

Vid senaste mötet med kommunfullmäktige valdes kommunstyrelsens ordförande Annelie Hägg (c) till styrelseordförande i fastighetsbolaget Itolv AB. Itolv AB är delägt av kommunen med bl a byggbolaget Peab som stor ägare. Itolv AB har nyligen köpt en hel stadsdel, Nannylund, av kommunen. En affär som måste godkännas av bl a Annelie Hägg.

Protesterna var skarpa från oppositionens sida. Både socialdemokraterna och miljpartisterna i fullmäktige ville ha avslag på ordförandevalet.
”Det är helt olämpligt enligt kommunstyrelsens uppsiktsplikt och vi anser att de redan idag har stora problem med att skilja på ägarens roll och styrelsens roll. Min uppfattning [är] att ju fler sådana här beslut som tas desto större inskränkning av demokratin blir det.”, säger oppositionsrådet Diana Laitinen Carlsson i ett facebookinlägg efter att beslutet tagits.

Laitinen Carlsson har tidigare suttit som ersättare i Itolvs bolagsstyrelse men som en protest lämnade hon sin avsägelse precis efter att Hägg nått topposten i bolaget.

Flera ledande politiker i Eksjö kommun gick i fullmäktige för ett par år sedan upp och intygade att det inte finns någon korruption i Eksjö kommun eftersom ”alla känner alla”.
LÄS MER: ”Skandaler finns där vi minst anar dem”

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook