Höglandet

TORKA: Räddningstjänsten på Höglandet är orolig


Räddningstjänsten på Höglandet ser med oro på de kommande dagarnas torka.

Det varma och torra vädret har medfört att brandfaran i skog och mark för tillfället är väldigt hög på Höglandet. Därför avråder nu Räddningstjänsterna i Jönköpings län och Ydre kommun starkt från att elda med öppen eld i skog och mark.

Även skogsarbete eller annat arbete som kan medföra gnistbildning avråds. De närmaste dagarna kommer brandriskvärdena vara fortsatt mycket höga i länet. Detta beror på en längre tids torka och relativt kraftig vind. Det översta marklagret och vegetationen har nu torkat ut.

”Vi ser med viss oro på de kommande dagarnas torka. En skogsbrand nu kan bli omfattande och vi uppmanar alla att vara försiktiga och enbart grilla på säkra och iordningställda grillplatser samt undvika annan aktivitet där det finns risk att en eld sprider sig. Med tanke på att det även kommer blåsa rejält så kan en gnista eller glöd blåsa långt. En eld som sprider gnistor kan snabbt övergå i en okontrollerad brand. Därför avråds eldning fram till dess att brandrisken bedöms som lägre”, säger Johan Nilsson, Räddningschef i beredskap för Jönköpings län.

Däremot införs än så länge inget eldningsförbud.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook